Raţiunea înaintea inimii!

Ieri, părea că intrase Dracu’  sub pulpanele  politicienilor care  dădeau în brânci de ocupaţi ce erau. Neamţul de la Sibiu a reuşit să coalizeze în jurul său toate forţele, mai puţin pe cele ale preşedintelui Băsescu care nici nu l-a chemat şi nici nu a discutat cu el. Liberalii îşi frecau mâinile pe sub masă la gândul că au reuşit să-i convingă pe partenerii lor  din PSD că neamţul este soluţia salvatoare pentru ei, până la alegerile prezidenţiale. S-au făcut şi desfăcut guverne până n-a mai ţinut minte nimeni de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns.

Primarului dorit premier de sacrificiu  i s-a făcut praf independenţa politică care l-a propulsat în al treilea mandat la Sibiu. Dar Sibiul nu e Bucureştiul şi nici România sfâşiată de atâtea interese. Johannis era dispus să-şi sacrifice cel de-al treilea mandat de primar cu o singură condiţie şi anume aceea de a fi premier cel puţin trei ani şi nu 30 de zile cum vroia PSD. Omul nu pricepe că, dacă prin absurd ar câştiga concursul de frumuseţe pentru premier, ar fi mâncat cu fulgi cu tot de miticii din politică care l-ar devora pe omul obişnuit la primăria lui să conducă  destinele unui oraş cu locuitori civilizaţi şi nu o ţigănie cum este guvernul  în care fiecare este staroste peste ceva.

Faptul că  preşedintele nu l-a invitat la Cotroceni pentru discuţii ar fi trebuit să-i dea de gândit lui Johannis care, neamţ din fire, n-ar fi trebuit să se arunce ca înecatul în braţele politicienilor bucureşteni şi să facă declaraţii ofensatoare pentru sibieni. Faptul că era dispus să renunţe la mandatul de primar încredinţat de locuitorii oraşului pentru un mandat atât de imprevizibil de premier este posibil să fie catalogat ca fripturism tocmai de către cei care au crezut în el! Dar poate că omul nu citeşte presa şi nici nu se uită la televizor ca să poată măcar să-şi formeze o părere despre ce-l aşteaptă!

Băsescu nu este de acord cu numirea lui Johannis în funcţia de premier, chiar şi pentru faptul că toate opiniile serioase recomandă măcar în ceasul a 12-lea, pentru această funcţie, o persoană independentă cu profunde cunoştinţe economice care dacă nu poate să ne scoată la liman măcar să nu ne scufunde şi mai rău. Tâfnoşenia şi obrăznicia lui Geoană, care se şi vede preşedinte şi face la Senat consultări cu partidele refuzând invitaţia lui Băsescu pentru Cotroceni, ne va duce în sapă de lemn. Omul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul! După ce s-a convins că primarul de Sibiu nu prea e pe placul lui Băsescu s-a agăţat de bietul om ca scaiul şi trompetează sus şi tare că Johannis este ce ne trebuie deşi ştie că nu e aşa. Omul este în stare să o vândă şi pe soacră-sa Costea numai să stea o noapte la Cotroceni!

Băsescu, mult mai raţional decât ceilalţi politicieni, a spus că nu doreşte un guvern de tehnocraţi, ci unul de uniune naţională condus eventual de un independent. De ce-şi doreşte Băsescu un astfel de guvern? Simplu! Doar în acest fel nici un partid politic nu va răcni din toţi boşogii după alegeri că s-au fraudat, iar în al doilea rând politicienii sunt datori electoratului să-şi asume răspunderea şi în momente de bine şi în cele de rău cum este cel de acum.

Unul din numele vehiculate ieri pentru funcţia de premier a fost al lui Lucian Croitoru,consilierul Guvernatorului BNR. Lucian Croitoru ar corspunde cerinţelor vremurilor pe care le traversăm pentru că de  profesionalismul său în domeniul bancar nu se îndoieşte nimeni. Faptul că a pierdut funcţia de vicepreşedinte al BNR în favoarea lui Bogdan Olteanu este jenant pentru cel din urmă, nu pentru el, care a avut ocazia să se confrunte pentru prima oară public cu decizia politică luată pe principiul: Aşa vor muşchii mei! Ca şi consilier al lui Mugur Isărescu şi fost angajat al FMI are cele mai bune recomandări posibile în această perioadă nenorocită din care pesimiştii spun că nu ne mai scoate nici Dumnezeu!

Să vedem dacă „iluştrii” din  partidele care zic că iar au făcut o majoritate mai au o clipă de luciditate. Cum după ce am văzut până acum politicienii noştri din noua majoritate sunt dispuţi să calce pe cadrave doar pentru a li se da lor dreptate sunt puţine şanse să găsim  pe cineva cu mintea limpede care să se gândească la ceva ce a ajuns de râsul lor, binele poporului! Altfel vom avea un prim ministru primar care numai până va găsi butoanele de la microfoanele sălii de şedinţă a guvernului îi va expira mandatul!

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: