Realizează mărţişoare pentru a-şi ajuta colegii de liceu

Elevii Colegiului Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu realizează mărțișoare pentru a-și ajuta colegii nevoiași. Expoziția cu vânzare are loc peste o săptămână, iar pregătirile sunt în toi. După ore, elevii de la toate clasele se apucă de înșirat mărgele și de aplicat diverse forme pe hârtie, în acest fel obținând mărțișoare, coliere, brățări, cercei sau diverse obiecte decorative. Acțiunea a demarat acum câteva zile şi sunt implicaţi atât pe elevi, cât și pe profesori.

De o săptămână elevii de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru” s-au pus pe treabă pentru a pregăti cât mai bine expoziția de mărțișoare ce va avea loc pe 28 februarie și care va veni în sprijinul colegilor defavorizați. Pe lângă mărțișoarele sau obiectele confecționate din scoici, hârtie, sârme sau mărgele, elevii au venit cu idei originale pentru diversificarea ofertei. În fiecare zi după ore cei care vor să dea o mână de ajutor se strâng într-o sală de clasă, își pun imaginația în funcțiune și se apucă de înșirat  mărgele sau să aplice pe hârtie scoici sau pene pentru a realiza cele mai frumoase coliere, mărțișoare, brățări sau cercei.

Carmen Arșoi, elevă în clasa a XI-a la specializarea Protecția mediului, este printre puținele fete care se ocupă de realizarea cerceilor. La început i s-a părut o sarcină grea pentru că nu mai făcuse niciodată acest lucru, dar în timp, după ce a căpătat ceva experiență şi ce a studiat câteva modele pe Internet, au început să îi vină ideile. În același timp colegele sale înșiră mărgele pe ață pentru a termina în timp util colierele și brățările prevăzute pentru expoziție. Aceasta nu este numai o sarcină pe care trebuie să o ducă la capăt fetele. La confecționarea colierelor și brățărilor contribuie și băieții. ”Cred că realizarea cerceilor şi a brățărilor a fost cea mai inspirată idee. Mărgelele au fost cumpărate de școală, am mai adus noi de pe acasă ce nu mai foloseam. Am terminat orele, iar în funcție de timpul liber pe care îl avem mai facem câteva șiraguri“, a povestit Carmen. ”Ideile pentru cercei nu mi-au prea venit la început, însă m-au mai ajutat profesoarele, am mai tras cu ochiul pe net și a început să meargă treaba. Cred că dacă cineva acolo sus știe că faci un lucru bun iți vin și ideile. Totul depinde și de materialele și culorile folosite. Ne place foarte mult ce facem aici, că altfel nu am fi putut realiza nimic”, spune Carmen Arșoi.

Alexandra, o altă elevă, spune cu mândrie că îi place ideea de a ajuta. ”Am confecționat aceste obiecte din tot ce am avut la dispoziție. Această acțiune mi se pare un lucru de colegialitate și de respect reciproc. Cred că într-o țară civilizată nu trebuie să rămâi indiferent la problemele semenilor tăi. Ține și de firea omului, de caracter, iar nouă ne place să ajutăm”, menționează Alexandra Nica.

Mărţişoare din hârtie răsucită

Ca în fiecare an, deși elevii au preferat să diversifice puțin oferta din acest an, la înălțime se află și mărțișoarele. Pentru acestea elevii s-au specializat în folosirea unei tehnici răspândită mai mult în străinătate, quilling, dar care de câțiva ani a început să prindă rădăcini și prin Târgu Jiu. Răsucind hârtia, elevii obțin mai multe modele, de flori sau animale. ”În toată această tehnică este foarte importantă proporționalitatea. Modelele se realizează din hârtie răsucită, care se aplică pe o coală. Cele mai folosite modele sunt cele florale, dar nu lipsesc nici păsările sau animalele, care sunt foarte atractive. Nu este foarte ușor, lucrez și o jumătate de ora la un astfel de mărțișor, însă cred că rezultatele sunt pe măsura așteptărilor. Am lucrat și anul trecut la mărțișoare, dar atunci s-a pus baza mai mult pe materiale reciclabile”, menționează Irina Chilea.

Tradiţie

Directorul Marius Buzera aminteşte că aceasta nu este prima iniţiativă a elevilor. ”Activitatea a devenit deja o tradiție la nivelul școlii noastre, ajungând la cea de-a patra ediție și care de anul trecut este cuprinsă în cadrul unui proiect național, avizat de Ministerul Educației, Un zâmbet pentru tine. În această iarnă elevii școlii noastre au oferit un spectacol de colinde, iar banii adunați au ajuns la elevii cu probleme financiare. Continuăm acțiunile umanitare din acest proiect cu evenimente de sezon, cum ar fi Târgul de mărțișoare, ce va avea loc pe 28 februarie, în cadrul căreia obiectele realizate de elevi vor fi valorificate”, menționează Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Fondurile strânse în urma expoziției de mărțișoare vor fi folosite pentru ajutarea a 20 de elevi săraci. ”În acest fel dorim să venim în sprijinul elevilor care au nevoie de bani. Majoritatea sunt din afara orașului Târgu Jiu, care fac naveta pentru a ajunge la școală sau care sunt nevoiți să muncească cu ziua prin sat pentru a-și întreține familiile”, mai menționează Marius Buzera. La expoziția de la finalul acestei luni vor fi invitați reprezentanți ai autorităților locale și județene, agenți economici, precum și oameni cu suflet care vor să contribuie la susținerea materială a acestor elevi.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: