REGIONALIZAREA (IX): Bârcă- Reorganizarea este o bulibăşeală

Reorganizarea administrativ teritorială a ţării este privită cu ochi buni de unii primari gorjeni. Alţii, se opun vehement. În ediţia de astăzi a ziarului „Pandurul” vă prezentăm opinia primarului din Turburea, Ion Bârcă, în privinţa acestui proces. Edilul preferă actuala formă de împărţire teritorială. 

Chiar dacă nu este de acord cu reorganizarea administrativ teritorială anunţată de autorităţile de la centru, primarul Ion Bârcă este de acord că trebuie redusă birocraţia. Preferă împărţirea pe judeţe şi nu vrea să audă de împărţirea pe regiuni. „Nu este un lucru bun regionalizarea asta. Judeţele erau împărţite destul de bine şi cred că nu mai trebuie să umble aici. Trebuie să dea drumul la proiectele europene şi să termine cu hârtiile care sunt atât de multe, prea multă birocraţie. Dacă zic că e autonomie să mă lase să-mi fac treaba, să termin mandatul. Acum iar bulibăşeală, acestea sunt gândirile celor mari”, a declarat Ion Bârcă, primarul din Turburea.   

Vrea să „fure” două sate

Comuna Turburea are circa 4500 de locuitori. Număr insuficient pentru a rămâne comună independentă dacă se va decide renunţarea la comunele şi oraşele sub 10.000 de locuitori, variantă luată în calcul de autorităţile centrale. Bârcă nu exclude o comasare cu celelalte comune din vecinătate, dar preferă să-şi asume două sate care aparţin comunelor Căpreni şi Ţânţăreni. „Oraşe nici nu sunt în apropiere, avem Filiaşul la 28 de km. Dacă nu putem să ţinem în mână la ora actuală o comună micuţă, dacă se vor mări comunele şi se vor ajunge la 10.000-15.000 de locuitori, atunci de unde bani? Noi am putea să ne afiliem cu Săuleşti, Vladimir, Aninoasa. Iau în calcul şi problema aceasta, dar cel mai bine e să preluăm Floreşti care într-adevăr aparţine de Ţânţăreni, dar este pe altă linie, şi Bulbuceni şi astfel am ajunge la 10.000 de locuitori. Centrul noii comune să se stabilească în cea care este mai mare, aşa ar fi normal. Avem centru de permanenţă, Secţia 7 de Poliţie, pentru evidenţa persoanelor”, a spus primarul Ion Bârcă.

Se face brutar

Dacă prin procesul de reorganizarea administrativ teritorială, Ion Bârcă şi-ar pierde postul de primar, spune că ar repune pe picioare vechea brutărie a familiei. „Am şi planul B, scaunul de primar nu este bătut în cuie, chiar şi scaunul de preşedinte, se mişcă şi ăla. Până să ajung primar am făcut business. Am fost preşedinte de cooperaţie, am lucrat în toate meseriile, în  comerţ. Am o brutărie închisă, trebuie doar să o igienizez, nevastă-mea are magazine, avem ce face. Noi am trăit din ce am produs, avem şi pământuri”, a precizat Ion Bârcă.   

REGIUNE

„În regiunea Olteniei să fim, pentru că suntem olteni. Ne leagă şi cuvântul, şi tradiţiile. N-avem ce căuta cu Ardealul. Şi noi, oltenii, suntem civilizaţi, atât că suntem un pic mai acizi şi aşa este bine”, a spus Ion Bârcă.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: