Republica bananieră

Oficialii români iar se fac că se dau de ceasul morţii pentru a îndeplini sarcinile trasate de FMI legate de renegocierea contractelor băieţilor deştepţi cu Hidroelectrica. Renegocierea ar trebui făcută, în opinia FMI, în sensul măririi preţurilor energiei livrate care acum sunt mai mult decât jenante. Sula în coaste pusă de FMI ţine de faptul că Hidroelectrica va fi privatizată, cel mai sigur noul proprietar fiind unul străin, şi nu se doreşte ca societatea să fie preluată cu asemenea contracte dezavantajoase. Până acum, când statul era cel jecmănit nu s-a agitat nimeni să facă scandal pe această temă decât rareori şi doar cu ocazia campaniilor electorale. Acum când viitorul proprietar ştie ce va pierde s-a schimbat modificarea. Se doreşte renegocierea sau anularea acestor contracte din care statul a pierdut bani mulţi timp de 10-12 ani.

"Baietii destepţi" din energie nu au acceptat preţul majorat cerut de Hidroelectrica, prin urmare, contractele lor ar putea fi reziliate cu pierderi enorme pentru statul român care doar aşa poate să-i facă pe plac FMI şi noului proprietar. Chiar dacă ministrul economiei, Lucian Bode, a trimis spre analiză aceste dosare către Ministerul Justiţiei, exista sansa ca ele sa nu fie rezolvate pe placul FMI decât în situaţia în care statul mai pierde încă o dată. Plimbatul acestor cotracte între ministere este doar o chestiune de imagine pentru că deja se ştie că sunt beton din punct de vedere juridic. Practic, decizia constă doar în asumarea pierderilor de către stat prin anularea acestor contracte şi se pare că nu e nimeni dispus să o facă. De frica consecinţelor ulterioare.

Până acum Lucian Bode a precizat că majoritatea partenerilor Hidroelectrica au acceptat reducerea cantităţii de energie furnizate, însă nu au fost de acord cu creşterea preţurilor, aşa cum a cerut FMI. Ca să nu ne mai ascundem după deget şi dacă vrem să facem odată lumină în contractele de energie n-ar fi nimic mai simplu decât anchetarea celor care au semnat în numele statului român aceste contracte şi dacă se va dovedi în urma anchetelor că semnăturile au fost puse pe contracte din interes, din rea credinţă sau prin abuz în funcţiile deţinute, atunci să fim şi noi anunţaţi că ne-am săturat de mascarada asta. Însă cei care au semnat şi au reprezentat statul în această mega-afacere stau bine ascunşi după clauzele de confidentialitate care nu-i permit să facă publice conţinuturile contractelor. Dacă tot e să se aleagă praful, atunci statul îşi poate asuma responsabilitatea denunţării unilaterale a acestor contracte cu consecinţele financiare aferente, lucru pe care oricum va fi nevoit să o facă la presiunea FMI, ca să ştim şi noi cine devalizează statul român, cine ne fură de ani de zile şi cine sunt cei care deşi hoţi i-am votat totdeauna pentru a-i pune în fruntea treburilor. Dacă tot va trebui să cultivăm banane pentru a susţine denumirea de Republică bananieră măcar să ştim de ce o facem !

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: