Revoltă pornită de la o ştire falsă

Un ziar de umor a lansat ştirea că toţi cei care poartă nume de sfinţi vor plăti o taxă către biserică, sub formă de drept de autor. Pamfletul a fost preluat de mai multe bloguri, iar unele au tratat ştirea ca şi cum ar fi corectă. Nu puţini sunt gorjenii care s-au arătat revoltaţi.

Cei care poartă numele Ion, Maria, Gheorghe, Vasile, Nicolae, Mihai, Constantin, Elena, dar și alte nume care se regăsesc în calendarul ortodox, vor trebui să plătească Bisericii Ortodoxe Române o taxă dacă vor să-și folosească numele în continuare. Aceste taxe reprezintă drepturile de autor cuvenite bisericii. Aşa suna ştirea inventată publicată de un ziar de umor.

Fețele bisericești mai să-și facă semnul crucii atunci când au fost puși în fața acestei informații. „Noi nu am auzit așa ceva și nici nu este normal. În primul rând este foarte bine ca enoriașii să poarte nume de sfinți. Este un har divin. Credincioșii nu au nicio vină că așa au fost botezați. Ar trebui recompensați cei care poartă nume de sfinți, nume românești. Taxa ar trebui să o plătească cei care au nume străine. Nu știm ce să mai credem. Și săracii oamenii ce să facă acum, să-și schimbe numele ca să nu mai plătească taxe?”, a întrebat preotul Mărăcine Marian de la Bibești.

„Cum să plătesc taxă pentru că mă cheamă Maria Nicolița? Așa m-a botezat mama, că dacă știa că trebuie să plătesc eu taxă îmi punea alt nume. Eu nu plătesc nicio taxă. Am destule taxe la stat de plătit și nu-mi ajunge pensia”, a spus o enoriaşă din Bibeşti. Un vecin al acesteia s-a arătat dispus să plătească o astfel de taxă: „Tot ce este pentru biserică, dăm cu plăcere. Sperăm să fie o sumă modică pentru că strâng de la multe persoane”.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: