Ruşeţ: Ostilităţile au fost conduse de domnii Pităroiu şi Răuţ

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Ion Ruşeţ, a povestit la TV Sud cum au decurs negocierile cu administraţia Complexului Energetic Oltenia. Ruşeţ spune că cei care au întreţinut o atmosferă ostilă au fost directorii Daniel Pităroiu şi Ion Răuţ. Liderul FNME spune că nu sunt excluse formele de protest, dar are încredere că la începutul lunii decembrie problema va fi rezolvată. El se bazează pe faptul că potrivit legii concediul fără plată poate fi acordat doar prin acordul părţilor. Pe de altă parte, anul acesta, în iunie, toţi salariaţii au fost trei zile în fără plată şi nu au fost salvaţi nici de un miting de amploare.

Reporter: Cine a răspuns prezent la Comisia Paritară?

Ion Ruşeţ: A fost cvorum de şedinţă, opt din 11. Conducerea ostilităţilor a aparţinut, dacă vreţi, domnului director Pităroiu şi domnului director Răuţ. Ostilităţile au fost conduse de domnii Pităroiu şi Răuţ.

Rep.: Puteţi să afirmaţi că discuţiile au eşuat?

I.R.: Cred că nu ne-am atins obiectivele. Se poate spune că şi negocierile pe temele pe care le-am prezentat au eşuat sau au eşuat în ziua de azi, nu cred că în viitor nu vom găsi o decizie. (...) N-am reuşit să mergem nici pe o amânare a discuţiei. A rămas final din poziţia unor membri ai comisiei din partea administraţiei, dar nu înseamnă că aşa va rămâne. Mizăm pe spiritul dreptăţii sociale. O rezolvare care să nu pună în pericol nici compania, dar nici nedreaptă pentru cei 19 mii de lucrători.

Rep.: Administraţia a trimis un comunicat în care acuză sindicatele că au cerut cotizaţia în schimbul unor lucruri din CCM.

I.R.: Citiţi şi comunicatul nostru. E puţin mai complet. Ziua de 4 decembrie este zi liberă plătită, noi am cerut să lucrăm în acea zi fără să beneficiem de plată dublă şi mi s-a părut corect să discutăm şomaj tehnic pentru toată perioada, să renunţăm la acele zile de fără plată. A apărut o solicitare a administraţiei, prin introducerea unui nou alineat care să reglementeze faptul că persoanele care au îndeplinit condiţiile de pensionare în 2013 şi îndeplinesc în 2014, dar nu pentru limită de vârstă, să beneficieze de maxim 6 salarii. Vreau să vă spun că nicio federaţie nu a fost de acord. Aici a fost momentul în care părţile au devenit irascibile.

Rep.: De ce nu aţi acceptat?

I.R.: E o nevoie de o dezbatere. În opinia mea e nevoie de o dezbatere de câteva zile.   

Rep.: Există riscul declanşării unor mişcării sindicale?

I.R.: Riscul există atunci când părţile nu găsesc o soluţie, o cale de mijloc, de compromis. Nemulţumiri există. Decizia de declanşare a unor acţiuni de protest, inclusiv greva japoneză, pe care nu o excludem, pentru că decizia aparţine Colegiului Director şi Consiliului de Coordonare. Oamenii se simt nedreptăţiţi.

Rep.: La ce sunteţi dispuşi să renunţaţi? Fără plată sau prima de vacanţă?

I.R.: Nici una, nici alta. (...) Cred că până la finalul primei decade a lunii decembrie vom soluţiona problemele.

Rep.: Ameninţaţi cu proteste?

I.R.: În condiţiile în care nu va fi primă, în condiţiile în care vor fi zile neplătite sigur o să apară şi acţiuni care să atragă atenţia administraţiei şi opiniei publice că sunt nemulţumiri. Propunerea de grevă japoneză a venit de la Rovinari, de la domnul Golea, şi o vom discuta.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: