Ruşii dau tonul, Europa îl prinde din zbor

Nici nu au apucat bine să se întâlnească la Viena în formatul ce le place de 5+2, că ruşii au şi declarat că nu se aşteaptă la vreun pas în direcţia rezolvării celui mai vechi conflict din Europa,Tiraspolul. În opinia lor, vinovat de bătutul pasului pe loc este preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, care, după părerea împuternicitului cu afaceri al MAE rus pentru CSI, ar frâna procesul de reglementare.

Oficialul rus Serghei Gubarev a transmis participanţilor înainte de întâlnire că nu trebuie să se aştepte la progrese în cazul Tiraspol, deoarece  părţile aflate în conflict nu şi-au modificat stilul de abordare al problemei. Ruşii impută părţii moldovene faptul că porneşte de la legea din 2005, care vorbeşte despre un statut special al Transnistriei în componenţa Moldovei, iar autorităţile tiraspolene invocă rezultatul referendumului din 2006, când majoritatea locuitorilor regiunii din stânga Nistrului s-ar fi pronunţat în favoarea independenţei nerecunoscutei republici, urmată de aderarea ulterioară la Federaţia Rusă.

Mihai Ghimpu mai este acuzat de ruşi că a ales o confruntare directă cu Rusia, prin instituirea prin decret prezidenţial a „Zilei ocupaţiei sovietice”. Comportamentul lui Ghimpu, afirma Gubarev, s-a repercutat imediat asupra relaţiilor economice dintre Moldova şi Chişinău, Moscova stopând din nou accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.

Ce o fi având în comun „ziua ocupaţiei sovietice” cu rezolvarea problemei Transnistriei numai Putin poate să ştie! Singurul lucru adevărat pe care l-au spus ruşii este cel legat de interzicerea pe piaţa rusă a vinurilor moldoveneşti, deşi mare pagubă nu cred că este având în vedere apetenţa ruşilor pentru tărie, nu pentru vin…

Dacă tot s-au apucat să facă declaraţii înainte de finalul întâlnirii de la care ruşii aşteaptă multe în domeniul reaşezării influenţelor în Europa, ar fi trebuit să spună că de fapt rezolvarea conflictului Tiraspol nu se poate face din cauza ruşilor care-l sprijină pe separatistul Smirnov, punându-i la dispoziţie şi armata a 14-a rusă! Ar fi trebuit  să mai spună că, dacă ruşii ar pierde controlul asupra Tiraspolului, s-ar trezi cu o Moldovă reîntregită care nu s-ar alipi CSI cu Ghimpu la cârmă. Pentru că au pierdut în mare parte controlul asupra Chişinăului odată cu plecarea lui Voronin, ruşii vor face orice să nu-i permită acestuia să fie ales prin vot direct aşa cum deja se doreşte prin referendumul ce va avea loc în toamnă. Dacă  Referendumul va fi validat, ruşii nu vor mai putea să tranşeze în parlament preşedintele Moldovei, iar un preşedinte ales prin vot direct are mult mai multă reprezentativitate decât unul ales de parlament. Şi dacă preşedinte va fi Ghimpu, aşa cum se preconizează, atunci sunt sigur că ruşii vor păstra Tiraspolul pentru mult timp de acum înainte…Doar aşa ca să nu avem nici noi linişte…

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: