Salariaţii primăriilor, amendaţi din cauza asistaţilor social

Inspectoratul Teritorial de Muncă a verificat primăriile care au mulţi beneficiari ai venitului minim garantat, pentru a afla dacă dosarele sunt corect întocmite. Două primării au fost amendate şi alte nouă au primit avertismente, deoarece nu au făcut periodic anchete sociale sau nu aveau grafic cu activităţile în folosul comunităţii la care trebuie să participe asistaţii.

Din primele verificări, inspectorii ITM au constat că primăriile gorjene nu au ţinut cont de prevederile legale în ceea ce priveşte întocmirea dosarelor de ajutoare sociale. “Până în momentul de faţă am verificat un număr de 16 primării dintre care 10 au fost sancţionate fie cu avertismente, fie cu amenzi contravenţionale”, a declarat Simona Dumitraşcu, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. 

Cauzele pentru care au sancţionate primăriile sunt: întocmirea sumară a dosarelor, nesemnarea anchetelor sociale de către toţi membrii comisiei, neafişarea listelor cu beneficiarii de ajutor social, lipsa registrelor de evidenţă a numărului de ore făcute în folosul comunităţii, neîntocmirea graficelor lunare de activităţi şi neactualizarea anchetelor sociale din şase în şase luni. De asemenea, au fost identificate primării care nu luat în considerare majorarea salariului minim pe economie în stabilirea venitului minim garantat.

Inspectorii sociali de la ITM au început cu verificarea primăriilor unde sunt înregistrate cele mai multe dosare de ajutoare sociale: Plopşoru - 225 dosare, Cruşeţ - 204 dosare, Negomir - 146 dosare, Bengeşti Ciocadia - 167 dosare.

Amenzile, plătite din salariul vinovaţilor

Până în momentul de faţă, nu au fost depistate persoane neîndreptăţite să primească ajutoare sociale, singurele probleme fiind cele referitoare la modul în care au fost întocmite dosarele asistaţilor. “Cele mai mari sancţiuni, de câte 500 lei fiecare, au fost aplicate primăriilor Cruşeţ şi Logreşti”, a mai precizat Simona Dumitraşcu.

Angajaţii primăriilor sunt obligaţi să suporte contravaloarea amenzilor din buzunarul lor, după cum este cazul la Cruşeţ. “Am fost amendaţi cu 5 milioane de lei vechi din cauză că anumite acte nu erau semnate de întreaga comisie. O parte dintre anchetele sociale nu erau semnate de toţi membrii. Am plătit la ITM 2,5 milioane de lei vechi, în 48 de ore, bani care au fost recuperaţi de la angajaţi. Fiecare dintre salariaţii vinovaţi de această situaţie au contribuit cu câte 15 lei”, a declarat Viorel Drăguşin, primarul comunei Cruşeţ.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: