Şcoli şi cabinete medicale, neigienizate

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a finalizat o serie de controale în instituţiile de învăţământ şi cabinete medicale, rezultatele fiind nefavorabile acestora. Au fost aplicate amenzi şi au fost stabilite termene de soluţionare a problemelor.

Primul pe lista instituţiilor de învăţământ verificate şi unde s-au găsit nereguli a fost „Grupul Şcolar Ion Mincu” din Municipiul Târgu-Jiu. De asemenea, activitatea unui agent economic din Motru a fost suspendată din cauza comercializării produselor alimentare interzise în incinta unităţii de învăţământ. Inspectorii sanitari au verificat şi cabinetele medicilor de familie din localităţile judeţului Gorj În jumătate din cabinetele controlate, grupurile sanitare au lăsat de dorit şi nu aveau apă curentă. Corpul de control le-a dat medicilor un termen de trei luni pentru a-şi rezolva problemele, altfel riscă să rămână fără autorizaţia igienico-sanitară de funcţionare.

Colegiul Mincu şi-a primit elevii în mizerie

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au dat două amenzi directorului şi administratorului „Grupului Şcolar  Ion Mincu” din municipiu pentru că instituţia de învăţământ nu a fost igienizată înainte de a-şi primii elevii. Acest lucru nu a putut fi trecut cu vederea în condiţiile în care conducerea tuturor instituţiilor de învăţământ au fost avertizate în acest sens. „ Am verificat 6 unităţi de învăţământ şi am aplicat două amenzi la „Grupul Şcolar Ion Mincu”, directorului şi administratorului pentru că nu au luat măsuri de igienizare a localului înainte de începerea noului an şcolar”, a declarat Doina Alăman, directorul Inspecţiei Sanitare în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

„Am vizitat liceul, toate sălile au fost curate nu s-a pus problema claselor. Pe culoar au fost ceva probleme pentru că geamurile erau murdare pentru că sunt vechi şi nu s-au putut desface pentru că sunt vechi. S-a încercat spălarea lor şi erau să se spargă şi să le cadă în cap femeilor de serviciu. Ar trebui schimbate dar nu sunt bani, pentru că au fost fonduri doar pentru sălile de clasă”.

Tot la început de an şcolar, inspectorii sanitari au suspendat şi activitatea unui agent economic care comercializa alimente interzise în incinta unui liceu din Motru. „Am fost nevoiţi să închidem o societate de alimentaţie publică. Este vorba de un chioşc care comercializa alimente interzise în incinta unităţilor învăţământ preuniversitar. Vindeau sucuri acidulate, alimente tip fast-food şi condiţiile igienico- sanitare lăsau de dorit”, a precizat Doina Alăman.

Zeci de cabinete medicale, insalubre

Şi medicii de familie care-şi desfăşoară activitatea în localităţile judeţului Gorj au primit vizita inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Din cele aproximativ 150 de cabinetele controlate, în jumătate dintre aceste inspectorii sanitari au găsit nereguli. Corpul de control nu a putut închide ochii la condiţiile insalubre din grupurile sanitare şi la lipsa apei curente, drept pentru care au dat termene medicilor de familie pentru a rezolva problema. „ Am efectuat o serie de controale la cabinetele individuale ale medicilor de familie din 20 de localităţi şi am găsit nereguli cu privire la insalubritatea grupurilor sanitare din care lipsea şi apa curentă. Nu am aplicat amenzi, am dat doar termene pentru remedierea situaţiei”, a precizat Cătălin Manciu, director medical la DSP Gorj

Astfel de controale au mai fost făcute la cabinetele medicilor de familie din localităţile gorjene însă puţini au fost cei care au remediat situaţia. Inspectorii DSP Gorj vor aştepta  să treacă termenele date pentru a stabili ce măsuri vor lua acolo unde este cazul. Medicii care nu se vor conforma directivelor inspectorilor sanitari vor risca să rămână fără autorizaţie igienico-sanitară de funcţionare.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: