Şefii din CEO – terenuri, case, maşini şi lefuri

Cel mai important producător de energie pe cărbune din România a făcut publice declaraţiile de avere ale şefilor săi, documentele completate de directori şi de membrii Consiliului de Supraveghere arătând că în Complexul Energetic Oltenia doar ortacii de rând ar putea spune că o duc rău. Şefii au avut câştiguri babane chiar şi în vremuri de criză, declaraţiile lor de avere scoţând însă în evidenţă că directorii care provin din afara Gorjului sunt mai înstăriţi decât cei autohtoni!

Funcţiile de conducere par să fie împărţite la nivel de vârf în CEO relativ în mod egal între gorjeni şi doljeni, pentru că aici s-a dus bătălia. Vecinii de la sud au însă maşini, case şi terenuri în Craiova, Filiaşi şi câteva comune doljene, „ai noştri” stând ceva mai prost la acest capitol, deşi nici ei nu sunt de plâns de milă. Cap de listă până de curând în structura ierarhică a CEO, Constantin Bălăşoiu, director general executiv în prezent, are la Craiova vreo 680 mp de teren, pe care, din 2006, îşi tot construieşte o vilă de 480 mp, fostul director general mai având în proprietate şi un apartament în cetatea Băniei. Nu are, în schimb, vreo maşină, una pe care a avut-o anul trecut „măritând-o” cu 4500 de euro. El are totuşi datorii la bănci, un credit de 34.000 de dolari şi un altul de peste 10.000 de euro trebuind achitate în următorii trei ani. Ar avea cu ce pentru că anul trecut a câştigat 57.000 de lei, iar soţia sa, ca angajată la Transelectrica, a avut venituri salariale de 38.000 de lei.

Motocu, campion la terenuri

Cu mult mai multe venituri şi proprietăţi se poate lăuda însă „creierul” de la Turceni, Marian Motocu, director al diviziei energetice. El are în Dolj vreo şapte terenuri cumpărate în timp, două dintre ele, de 36.600 mp şi, respectiv, 53.700 mp, fiind terenuri agricole extravilane achiziţionate în comuna doljeană Coşoveni. Acesta are şi câteva case, cu suprafeţe mici, de până în 70 mp, dar şi un apartament de 40 de mp la Craiova. Motocu a câştigat anul trecut peste 168.000 lei, soţia sa, director la Primăria Craiova, aducând şi ea acasă peste 23.000 de lei, ambii soţi închiriind apartamentul din Bănie cu 200 de euro pe lună. Ei au un credit scadent în 2033 în valoare de 33.000 de euro, alte două, de circa 100.000 de euro, trebuind achitate până în 2024. Motocu are din 2009 un cont bancar cu 65.000 de lei, directorul având şi 300.000 de lei pentru a împrumuta o persoană fizică.

Daniel Pităroiu, directorul financiar contabil al CEO, este tot doljean, iar la Filiaşi are 130.000 mp de teren agricol, alţi 500 de metri pătraţi fiind achiziţionaţi la Cârcea. La Filiaşi Pităroiu are şi o casă de vreo 170 mp, dar şi un spaţiu comercial de 80 mp, pe care îl închiriază cu 3000 de lei lunar. El are mai multe credite făcute la bănci, scadente pe perioade diferite de timp, după ce s-a împrumutat cu 33.000 de euro şi, respectiv, circa 170.000 de lei. Ca fost director la fostul CE Turceni, Pităroiu a câştigat anul trecut peste 160.000 de lei, iar soţia sa, ca funcţionar bancar, a avut venituri de 36.000 de lei.

Laurenţiu Ciurel nu a câştigat anul trecut niciun leu

Dacă directorii din Dolj ai CEO au terenuri agricole în proprietate, şefii din Gorj ai Complexului Energetic Oltenia încearcă şi ei marea cu degetul. Directorul de resurse umane, Ion Răuţ, are în proprietate câteva terenuri, el achiziţionând în 2011, în comuna sa natală, Câlnic,o suprafaţă de 6100 mp. Acesta mai are aici 10.000 mp situaţi în intravilanul localităţii şi alţi 8000 mp, amplasaţi în extravilanul comunei amintite. Răuţ are la Câlnic şi o casă în construcţie, în suprafaţă de 150 mp, el fiind proprietarul unui tractor U 640, fabricat în 1993, dar şi al unui Fiat Uno, produs în 1988. Directorul de resurse umane al CE Oltenia are şi un autoturism Renault Clio, fabricat în 2005, veniturile sale salariale, în 2011, ca şef al Corpului de Control la fostul Complex Energetic Turceni fiind de circa 36.000 de lei. O perioadă din an Răuţ a fost şi director la fundaţia Tudor Vladimirescu, înfiinţată de deputatul Dan Morega, veniturile salariale încasate de acesta aici fiind de 2000 de lei.

Printre cele mai „subţiri” declaraţii de avere ale şefilor din CEO se numără cea a directorului general Laurenţiu Ciurel. Anul trecut acesta nu a câştigat nici un leu, trăind din veniturile de 62.000 de lei ale soţiei, care lucrează tot la CE Oltenia. Ciurel are aceiaşi casă şi aceleaşi maşini din vremea în care conducea CE Rovinari, în comparaţie cu declaraţia sa de avere completată în calitate de consilier judeţean al USL, eliminând acum din noua declaraţie bijuterii de vreo 6000 de euro, strânse după 1990.

Georgiana Porumbel, pe ştatul lui Vişoianu

Laurenţiu Ciurel a fost în permanenţă un apropiat al actualului premier Victor Ponta, la vizita de săptămâna trecută de la Târgu Jiu prim-ministrul dând de înţeles chiar că Guvernul ar putea renunţa la numirea unui manager privat la CEO atâta timp cât unitatea are profit, unul de 30 de milioane de euro în 4 luni de funcţionare. Profitul poate fi şi mai mare dacă ţinem cont că din Consiliul de Supraveghere al CEO face parte din luna octombrie şi Georgiana Porumbel, o altă apropiată a premierului Ponta. Declaraţia de avere a Georgianei arată că în calitate de „salariat” la fabrica Pirelli făcută de italieni la Bumbeşti Jiu, aceasta a fost remunerată anul trecut cu peste 91.000 de lei. Fabrica, pentru cine a uitat campania electorală din 2008, figurează pe lista realizărilor lui Ponta, chiar italienii precizând că au venit în Gorj în baza relaţiei de prietenie cu actualul premier, din păcate rămânând cam singuri şi uitaţi de lume pe la Sadu. Georgiana Porumbel a avut anul trecut venituri de aproape 6.800 de lei şi în baza unei colaborări cu fundaţia culturală Delta, care îi aparţine fostului candidat PDL la deputaţi acum patru ani, Corneliu Vişoianu, devenit un apropiat al actualei puteri, între timp. De la fundaţia lui Vişoianu au luat bani frumoşi actualul prefect Claudiu Teodorescu, dar şi soţia vicepreşedintelui CJ Gorj, Ciprian Florescu.

Greii de la Bucureşti

Dacă veniturile gorjenilor noştri pot stârni invidia unor conjudeţeni care câştigă mult mai puţin, aceştia ar trebui să nu se grăbească cu comentariile şi să parcurgă şi declaraţiile de avere ale celorlalţi membri din Consiliul de Supraveghere al CEO, ale căror averi sunt mult mai mari. Printre ei se regăseşte însă şi un membru cu origini de la Gorj, Constantin Văduva, prim-vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali, instituţie care l-a dat în Guvern pe actualul ministru al economiei, Daniel Chiţoiu. Văduva a câştigat peste 21.000 de lei din funcţia de prim-vicepreşedinte şi cam tot atât ca director general la o firmă privată. Grosul, de vreo 86.000 de lei, l-a luat ca persoană fizică autorizată, la aceste venituri adăugându-se şi câştigurile de peste 63.000 de lei ca şefă în cadrul ANAF. Văduva are un credit de 69.000 de euro, pe 15 ani, dar are şi un depozit bancar de peste 10.000 de euro. El are două terenuri la Aninoasa şi două la Breaza, unde soţia sa a moştenit şi un apartament. Cei doi soţi mai au un apartament ANL la Voluntari şi două apartamente la Bucureşti, precum şi un autoturism Mercedes ML 300.

Un alt membru nou în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia este Dorin Spătaru, care, ca director general la SPA Bussines Solution SRL a încasat anul trecut venituri de 42.252 lei, în timp ce soţia sa, Elena, ca salariat la „DRAOV Bucureşti” a avut venituri de 65.601 lei. Dorin Spătaru are închiriate spaţii comerciale în Voluntari şi Bucureşti care îi aduc suplimentar venituri de 68.400 şi, respectiv, 11.620 lei. Acesta are un credit bancar făcut în 2008, pentru 25 de ani, de 207.000 franci elveţieni, dar în 2011 şi 2012 şi-a deschis câte două conturi în fiecare an, având în ele peste 300.000 de lei. Spătaru are în comuna Berceni 2600 mp teren intravilan şi 1200 mp achiziţionaţi la Drobeta Turnu Severin în 2008. Acesta mai are în proprietate un apartament de 78 mp în capitală şi o casă de 240 mp construită la Voluntari.

În Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia este, din luna octombrie, şi Răzvan Cătălin Purdilă, care este şi director de program în cadrul Transelectrica. Acesta are în judeţul Prahova 2600 mp teren intravilan, fără să precizeze vreo locaţie, având în proprietate două case de vacanţă, de 80 şi 250 mp, precum şi două apartamente, cu 3 şi, respectiv, 4 camere, primul fiind moştenit de la părinţi. El precizează că anul trecut i-a donat fiicei sale „case şi teren”. Purdilă are din 2005 un autoturism Honda CRV, iar între 1983 şi 2010 a acumulat bijuterii în valoare de 5000 de euro. Acesta a trecut în declaraţia de avere şi existenţa a nouă conturi bancare deschise pe numele său, în cele mai multe fiind sume de 50 sau 100 lei, dolari sau euro.  Reprezentantul în Consiliul de Supraveghere al CEO are diferite pachete de acţiuni la SIF 1, 3, 4, 5, precum şi la Antibiotice Iaşi, Electromagnetica şi Transelectrica, unde este director, funcţie în care a câştigat peste 154.000 de lei.

Reprezentantul Ministerului Economiei în Consiliul de Supraveghere al CEO, este, din luna iunie, Marius Eugen Untescu. Acesta menţionează în declaraţia sa de avere că a câştigat anul trecut aproape 154.000 de lei în calitate de membru într-o comisie de atragere a investitorilor, administrator special la Termoelectrica şi membru în adunările generale ale acţionarilor la Electrica SA şi Romgaz SA. Ca angajat al Ministerului Economiei, Untescu a avut venituri salariale în 2011 de aproape 33.000 de lei, în timp ce soţia sa, angajată la OPCOM SA, a câştigat peste 58.000 de lei. Cei doi au un teren de 2114 mp în Snagov şi o vilă de 260 mp, precum şi un apartament de 80 mp în Bucureşti, obţinut în 1999 prin succesiune. În anul 2004 cei doi au cumpărat un autoturism Renault Megan şi un Daewoo Matiz, Marius Eugen Untescu făcând anul trecut un credit bancar, pentru 20 de ani, în valoare de 78.500 de euro.

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: