Sfaturi de la pompieri pentru a nu mai avea explozii şi incendii

Evenimentele deosebit de grave produse în ultima lună la nivelul judeţului Gorj, după instalarea sezonului rece, au determinat ieri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să reamintească opiniei publice o serie de sfaturi care pot preveni producerea unor incendii sau explozii, aşa cum s-a întâmplat la Bumbeşti Jiu sau Târgu Cărbuneşti.

Pentru a nu mai exista situaţii de acest gen, dramatice, la care pompierii să fie chemaţi pentru a stinge focul sau a salva persoanele rănite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă respectarea unor norme minime la locuinţele încălzite cu sobe pe lemne sau pe gaz.

Astfel, sobele trebuie să aibă burlane bine curăţate, uşiţe la focar şi cenuşar, iar distanţa faţă de pereţi să fie de minim un metru, dacă aceştia sunt din materiale combustibile. Sobele nu trebuie suprasolicitate şi lăsate nesupravegheate, iar pentru aprinderea focului nu trebuie folosită benzina, petrolul sau alte produse uşor inflamabile. De asemenea, lemnele nu trebuie depozitate pe sobe sau în apropierea lor, iar copiii nu trebuie lăsaţi singuri în casă, cu focul aprins, aceştia fiind tentaţi de cele mai multe ori să se joace la sobă, fără să îşi dea seama că poate să cadă oricând jar care să declanşeze un incendiu. Pompierii spun şi că este interzisă menţinerea în funcţiune a sobelor care scot scântei pe coş, la fel ca şi racordarea sobelor la coşuri metalice sau scoaterea burlanelor prin ferestre, pe sub streaşină.

Racordarea unor consumatori, de tipul centralelor termice, la reţeaua de gaze se va face doar după obţinerea tuturor avizelor necesare, punerea în funcţiune a unei astfel de centrală trebuind să fie făcută doar de inspectori ai ISCIR sau de personal al autorizat al ISCIR şi al producătorului centralei. ISU mai recomandă şi nefolosirea reşourilor improvizate, evitarea suprasolicitării prizelor sau supradimensionarea siguranţelor prin înlocuirea fuzibilului cu liţă.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: