Sindicaliştii de la CEZ demonstrează la Bucureşti împotriva ELECTRA

Un număr de 15 sindicalişti din cadrul CEZ Târgu Jiu sunt prezenţi azi la Bucureşti la un miting de protest organizat împotriva înfiinţării companiei ELECTRA. Sindicatul Liber IRE Târgu Jiu, membru în federaţia Univers, a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că în mai multe societăţi energetice din ţară există un "conflict social major", determinat de reorganizarea sistemului energetic.

Sindicaliştii gorjeni vor participa alături de colegi de-ai lor din ţară la acţiuni de protest, o astfel de acţiune fiind anulată la Târgu Jiu din cauza manifestărilor festive organizate de Consiliul Judeţean Gorj la împlinirea a 145 de ani de existenţă. Sindicaliştii trebuiau să picheteze Prefectura, dar, datorită sărbătorii de la Consiliul Judeţean, au decis ca liderii lor doar să se întâlnească în cursul zilei cu Liviu Andrei şi să îi înmâneze un protest.

"Noi am înţeles că sunt manifestările respective de la Consiliul Judeţean, e un moment festiv, mai este şi campania electorală şi ne era suficient că, mergând la Prefectură, vom fi consideraţi antiGuvern şi nu am mai dorit să fim şi anti-PSD. Vom merge în jurul prânzului la domnul prefect şi îi vom lăsa o listă cu revendicările noastre şi de asta am renunţat la pichetări. Avem colegii care merg în capitală şi nici acolo nu avem prea mulţi reprezentanţi întrucât e vorba de cheltuielile de transport pe care tot noi le suportăm", spune Nicolae Andriţoiu, liderul sindicaliştilor de la IRE.

Cer internalizarea serviciilor energetice

Sindicaliştii nu sunt doar împotriva înfiinţării a două companii energetice, ci cer şi promovarea documentelor prin care să fie internalizate serviciile energetice în cadrul societăţilor pe care le deservesc, după modelul Termoserv-urilor de la Rovinari şi Turceni. "Reorganizarea Filialei de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA prin internalizarea SISE Muntenia Nord, SISE Transilvania Nord şi SISE Transilvania Sud în societăţile comerciale de distribuţie pe care le deservesc, respectiv organizarea ca societăţi comerciale ale SISE Muntenia Sud, SISE Oltenia, SISE Banat, SISE Dobrogea la nivelul Electrica SA şi finanţarea programului de restructurare a acestei filiale", se arată în comunicatul de presă al sindicaliştilor gorjeni.

"Vânzarea pachetului de până la 10 % din acţiuni de la SC Electrica SA din societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, privatizate cu grupurile CEZ, ENEL, E.ON, către salariaţi, membri Consiliilor de Administraţie şi pensionari proveniţi din SC Electrica SA şi filialele sale", este o altă revendicare pentru care sindicaliştii ies în stradă, la Bucureşti, şi pentru care merg şi la Liviu Andrei.

Protestează circa 2.000 de sindicalişti

Circa 2.000 de sindicalişti ai Federaţiei Univers vor picheta azi sediile din ţară ale prefecturilor, precum şi sediile Ministerului Economiei şi ale Electrica, Hidroelectrica şi Transelectrica din Capitală, din cauza nerezolvării anumitor probleme, a anunţat marţi federaţia sindicală.

"Având în vedere faptul că problemele sesizate în repetate rânduri nu şi-au găsit rezolvarea până în prezent, Federaţia Univers va organiza acţiuni de protest la sediul Ministerului Economiei, sediile Prefecturilor din toată ţara, sediile Electrica, Transelectrica, Hidroelectrica,  E.ON în fiecare zi de miercuri începând cu data de 28 octombrie 2009, în intervalul orar 12:00-14:00", se arată în comunicatul federaţiei. Vicepreşedintele Univers, Cristinel Popescu, a declarat marţi că la sediul Ministerului Economiei, vor picheta circa 200-250 sindicalişti, la Electrica şi la E.ON Moldova (în Iaşi), câte 100 salariaţi, la sediile Transelectrica şi Hidroelectrica, câte 50-75 sindicalişti, iar la fiecare prefectură din ţară vor picheta câte 50-75 sindicalişti.

Totodată, sindicaliştii cer ca Ministerul Economiei să oprească înfiinţarea celor două Companii Energetice Naţionale în care să fie incluse Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi filialele sale, dar şi promovarea documentelor necesare pentru internalizarea serviciilor energetice în cadrul societatilor pe care le deservesc respectiv SC Hidroserv în cadrul Hidroelectrica , SMART în cadrul Transelectrica şi Electrica Serv în cadrul Electrica SA.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: