Sindicaliştii din minerit se tem de scoaterea SNLO din compania energetică

Incertitudinea politică în care a fost aruncată de puţin timp România ridică multe semne de întrebare şi în ceea ce priveşte viitorul industriei miniere. Sindicatele de carieră din Motru au sesizat acest aspect şi-şi reafirmă poziţia faţă de intenţia de privatizare a celor mai profitabile entităţi energetice din Gorj, anunţată în toamna trecută de gruparea PSD – PNL şi anulată apoi de către guvernul condus de Emil Boc. Trecute la AVAS, complexele energetice ar fi fost o pradă uşoară pentru magnaţii energiei, iar SNL Oltenia, neinclusă în proiectul promovat de reprezentanţii celor două partide, ar putea avea soarta atâtor întreprinderi de stat falimentate şi fărâmiţate cu bună ştiinţă.<-xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

“Nici o ţară care gândeşte drept pentru oamenii săi nu-şi privatizează structurile strategice, punându-şi în pericol siguranţa. Doar dacă interesele personale primează în faţa intereselor naţionale, aşa cum s-a întâmplat în cazul marilor privatizări model România, când au fost lăsate să ruginească întreprinderi de stat profitabile şi vândute apoi pe nimic, comisioanele fiind singurele care au contat”, apreciază reprezentantul sindical al carierelor din bazinul minier Motru, Nicolae Bădiţă. Nu este doar o părere conservatoare a sindicatelor, ci asumată în egală măsură de către administraţie, cea care a susţinut cu argumente economice şi tehnice, alături de reprezentanţii angajaţilor, anularea hotărârii date de guvernul Tăriceanu prin care complexele energetice erau luate din subordinea MEC şi trecute la AVAS pentru privatizare.

Stop licenţelor de exploatare

Laolaltă cu siguranţa energetică naţională, pe care o menţine controlul statului asupra activităţilor de producere a energiei, sindicatele susţin exploatarea eficientă a straturilor de cărbune  pentru  ca  extracţia  acestuia să  nu-şi  afle  finalul  în câţiva ani. N. Bădiţă  explică de ce trebuie oprită acordarea licenţelor în marile perimetre de exploatare : “Nici una din firmele private care au obţinut licenţă de exploatare a cărbunelui în zona Motru nu deţine tehnologie pentru a extrage cărbunele din straturile de adâncime, aşa că exploatează doar straturile de la suprafaţă trecând mai departe, ceea ce reduce considerabil perioada de existenţă a exploatărilor miniere.” Trecerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale în subordinea Ministerului Economiei a făcut ca SNL Oltenia, cea care deţine capacităţi tehnologice de exploatare în adâncime, să primească aprobare pentru toate perimetrele solicitate şi – aşa cum apreciază liderul sindical – să înceapă dispariţia afacerilor profitabile, dar ilegale ale celor pentru care perimetrele exploatărilor miniere din Oltenia sunt un adevărat paradis de mai bine de un deceniu.

Sindicatele se tem din nou

Categorie privilegiată în condiţiile impuse de criza economică – spune liderul sindical – minerii beneficiază de multe drepturi, reuşindu-se chiar şi în acest an o creştere salarială de peste 7%. Dintre acestea, contractul colectiv de muncă prevede gratuităţi în ceea ce priveşte transportul la şi de la locul de muncă, masa caldă, echipamente de protecţie diferenţiate pe anotimpuri, bilete de odihnă şi tratament din a căror valoare o parte substanţială este suportată de unitate, primă de vacanţă, alocaţie de cărbune, drepturi băneşti la diferite evenimente. Sunt drepturi obţinute în timp, pe care sindicaliştii le socotesc minimale, obligatorii pentru orice contract de aici încolo : “Nu vom fi de acord ca un drept câştigat să ne fie înlăturat, spune Nicolae Bădiţă, şi cu atât mai puţin nu vom accepta divizarea sau desfiinţarea SNL Oltenia, chiar dacă anumite formaţiuni politice ar repune în discuţie ideea”, făcând referire la posibilitatea ca PSD şi PNL să reia în calcul formarea unei companii energetice din care SNLO să fie exclusă. Bădiţă a amintit divizarea CNL Oltenia din 2004 - prin care au fost alipite termocentralelor câteva cariere foarte profitabile – şi de ordonanţa de urgenţă din toamna 2008, prin care guvernul condus de C. Tăriceanu  concentra peste 50% din producţia energetică a ţării într-o companie dominantă pe piaţa energetică, ce urma să fie urgent listată la bursă şi privatizată. Sprijinul acordat de către MEC pentru deblocarea situaţiei financiare a SNL Oltenia a fost esenţial, consideră sindicaliştii, salvând societatea de la “un faliment cel mai probabil alimentat“.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: