Sindicatele, eliminate din fluturaşul de salariu

Sindicaliştii din învăţământului gorjean sunt nemulţumiţi de noul program de salarizare al cadrelor didactice, implementat la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Mai exact, din acest program a fost eliminată plata cotizaţiei către sindicat şi rata către CAR. Liderii de sindicat din Gorj spun că membrii sunt nevoiţi acum să achite cotizaţia, care reprezintă 1% din brut, la bancă, motiv pentru care foarte mulţi o să renunţe.

Cotizaţia către sindicate nu se va mai regăsi pe fluturaşul de salariu al cadrelor didactice. Procentul de 1% din salariul brut, îndreptată spre sindicate, era deductibilă din impozit. „Inspectoratul Şcolar, în urma unei teleconferinţe, nu mai semnează statele de plată dacă au reţineri ale cotizaţiei pentru sindicat. Această cotizaţie reprezintă 1% din brut, deductibilă din impozit. Asta înseamnă că membrii de sindicat trebuie să meargă să plătească la banca la care avem contul, cu chitanţă în mână”, spune Florinela Ponta, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Târgu Jiu. Asta va duce la reducerea numărului de membri, dat fiind faptul că cei care locuiesc departe de oraş nu se vor deplasa pentru a-şi achita la bancă cotizaţia. „Consecinţele aplicării acestei măsuri sunt scăderea numărului de membri de sindicat şi destabilizarea mişcării sindicale. Nu vom mai putea susţine procese, să mergem la mitinguri sau să corespondăm cu Curtea de Apel. De asemenea, vor dispărea ajutoarele pe care sindicatul le oferea membrilor în caz de înmormântare, internări în spitale, căsătorie sau naştere copil. Nici ratele la CAR nu se mai reţin pe stat, adică cei care s-au împrumutat trebuie să facă drumuri la CAR Târgu Jiu pentru a depune rata”, mai menţionează Florinela Ponta. La nivelul judeţului Gorj în jur de cinci mii de profesori sunt membri de sindicat.

EDUSAL

„E un program Edusal, care calculează salariile profesorilor în mod unitar pe ţară. În acest program nu se reţine cotizaţia către sindicat. Profesorii vor fi plătiţi mai mult cu 1%, iar cei care vor dori îşi vor depune cotizaţia”, spune Justin Paralescu, inspectorul şcolar general al ISJ Gorj.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: