SNLO reia lucrul, Electra nu funcţionează la 1 iulie

Minerii din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia se întorc de azi la muncă, după două săptămâni de şomaj impus de cererea scăzută de cărbune şi de consumul mic de energie din România. De azi ar fi trebuit să avem pe piaţă şi noua companie Electra, dar, deocamdată, această rămâne blocată în contestaţiile asupra cărora judecătorii trebuie să se pronunţe în perioada următoare.

Directorul general al SNLO,  Daniel Burlan, declară că programul de lucru se reia azi în condiţiile în care stocurile de cărbune au ajuns la nivelul dorit de către administraţie, prognozele pentru livrările următoarelor luni fiind unele bune. „Am livrat în această perioadă atât cât ne-am propus, iar acum mai avem în depozite circa 320.000 de tone. Dacă nu rămâneam acasă ne făceam doar că muncim pentru că nu aveam ce face cu atâta cărbune. De acum încolo nivelul livrărilor se poate menţine lunar la cel puţin 1,2 milioane tone, ceea ce pentru noi este foarte bine”, declară Burlan.

Directorul general menţionează că livrările de lignit ar putea creşte din luna august, SNLO fiind însă decisă să nu mai dea cărbune către termocentralele care înregistrează datorii pentru cărbunele consumat iarna trecută. „Noi avem de recuperat de la CET-urile din Arad, Braşov, Bacău, Govora, Timişoara, peste 200 de milioane de lei. Dacă ne plătesc, vor mai primi cărbune, ceea ce ne va asigura o desfacere lunară, din august, de minim 1,5 milioane tone. Sigur că ne-am dori asemenea livrări, dar fără bani nu vom mai da cărbune nimănui pentru iarna viitoare”, menţionează directorul general al SNLO.

Electra rămâne mai spre toamnă

Societatea Naţională a Lignitului şi-a trimis în acest an angajaţii în şomaj tehnic aproape lunar câte două săptămâni, pentru a face faţă cererii scăzute de cărbune. SNLO a fost inclusă de Guvern în noua companie Electra, companie care ar fi trebuit să devină funcţională de la 1 iulie, lucru care nu se va întâmpla însă datorită contestaţiilor depuse de mai multe sindicate la Registrul Comerţului. Directorul general Daniel Burlan are convingerea că toate contestaţiile vor fi judecate cât mai repede vara aceasta în aşa fel încât procesul de înfiinţare a noii companii să fie finalizat într-un timp cât mai scurt posibil.

„Contestaţiile depuse la înfiinţarea Electra reprezintă o acţiune concentrată. Opozanţii noii companii au contestaţiile trase la indigo, doar şi-au schimbat numele şi atât. Cineva care vrea să se opună procesului de înfiinţare a Electra se află în spatele acestor contestaţii. Am convingerea că acestea se vor judeca de către un judecător delegat pe lângă Registrul Comerţului şi că pronunţarea sentinţelor nu se va amâna pe perioada vacanţei judecătoreşti. Eu mă bucur doar să constat că în privinţa SNLO nu a făcut nimeni contestaţie, partenerii şi beneficiarii noştri dorindu-şi să ne vadă în noua companie, aşa cum ne dorim şi noi”, spune directorul general al SNLO.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: