Soarta Husnicioara, decisă pe 28 septembrie

Minerii de la Husnicioara află în şedinţa Directoratului din data de 28 septembrie dacă perioada de şomaj tehnic va fi prelungită sau nu. De asemenea, până la finalul acestei luni, Ministerul Mediului trebuie să găsească o soluţie pentru depăşirile de dioxid de sulf de la Romag-Termo.

Liderul de sindicat de la Cariera Husnicioara, Victor Munteanu, a declarat că din informaţiile pe care le are conducerea Complexului Energetic Oltenia nu intenţionează să sisteze perioada de şomaj tehnic. Cei 700 de mineri de la Husnicioara se află în şomaj tehnic şi concediu fără plată până pe 1 octombrie. „Zilele acestea ne întâlnim şi noi, sindicatele din Mehedinţi, ca să vedem ce putem face. Autorităţile locale nu au făcut nimic, politicienii la fel. Vine iarna şi depozitul de la Termocentrala Halânga este gol. Nu ştiu cum se vor încălzi oamenii“, a declarat Munteanu. Liderul de sindicat a adăugat că în şedinţa Directoratului din CEO s-ar putea lua decizii importante pentru Husnicioara. „Am înţeles că este şedinţă pe 28. Atunci se decide dacă revenim la lucru şi dacă se vor relua livrările de cărbune la RAAN“, a declarat acesta.   

RAAN în insolvenţă şi sub monitorizare

Problemele de la Mehedinţi nu se termină aici deoarece pe lângă intrarea în insolvenţă, RAAN este şi sub monitorizarea Comisiei Europene. Acum o lună, ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat că România este în procedură de infringement deoarece Romag-Termo a depăşit limitele admise de dioxid de sulf. „Suntem în monitorizare şi încercăm cu Agenţia de Mediu, cu Garda de Mediu, cât şi cu conducerea nouă a RAAN să găsim o soluţie, astfel încât să putem să răspundem Comisiei  până la data de 30 septembrie de măsurile pe care le luăm. Este necesar să se facă anumite investiţii, vom vedea cum împreună vom gestiona aceste situaţii în aşa fel încât să putem să ieşim din infringement”, a declarat ministrul Mediului în august.

Emisiile de dioxid de sulf ale Termocentralei de la Halânga sunt de 10 ori mai mari decât limitele admise. Autorizaţia integrată de mediu a unităţii a expirat la sfârşitul anului 2008, dar termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.

Şi Termocentrala Rovinari este pe lista neagră a Comisiei Europene din cauza noxelor emise de grupurile energetice.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: