Social-democraţii au primit cei mai mulţi bani, la repartiţia bugetului

Consilierii judeţeni au aprobat bugetul pe 2010 în defavoarea primarilor PDL şi PNL. Primarii pesedişti au primit dublu faţă decât au cerut, spre deosebire de ceilalţi care au primit doar 10% din suma solicitată. După mai bine de ore de discuţii aprinse, bugetul lui Călinoiu a fost votat doar de consilierii PSD, de un consilier PRM, Constantin Dascălu, şi de doi liberali, Radu Angheloiu şi Gheorghe Orzan. Preşedintele PRM Gorj, Ion Fugaru, spune că va ataca proiectul în contencios administrativ.

Votarea bugetului şi repartizarea pe unităţi administrativ- teritoriale a sumelor defalcate din TVA a transformat şedinţa de vineri într-o dispută aprinsă între social-democraţi şi democrat-liberali şi liberali. Consiliul Judeţean a distribuit primăriilor din judeţ aproximativ 22 milioane de lei pentru susţinerea de programe pentru dezvoltare locală.

Norocoşi cei care poartă roşu

Consilierii democrat-liberali au fost nemulţumiţi de faptul că împărţirea banilor s-a făcut pe criterii politice, avantajându-i doar pe primarii pesedişti. Dacă primarii, democrat-liberali, de la Ţicleni şi Bărbăteşti au primit doar 10% din cât au solicitat, primarii, pesedişti, de la Plopşoru şi Văgiuleşti au primit aproape dublu decât au cerut la repartizarea bugetului. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) a motivat că a distribuit banii în funcţie de proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală pentru anul 2010. Consilierul judeţean PD-L, Gheorghe Grivei, l-a acuzat pe Călinoiu de faptul că a distribuit bani pe criterii politice fără să ţină seama de nevoile localităţilor. „Nu mi se pare normal ca banii să fie repartizaţi doar în funcţie de proiecte. Sunt multe localităţi care în ultimii ani au primit bani în funcţie de culoarea carnetului de partid: Băleşti, Padeş, Baia de Fier, Polpşoru etc.”, a declarat Gheorghe Grivei. Acuzaţiile sale au fost susţinute de Ionel Manţog, liderul PD-L Gorj, preşedintele Comisiei Juridice: “Noi suntem în minoritate în Consiliul Judeţean şi aş vrea să ni se audă vocea. V-aş ruga să comparaţi trei localităţi care mereu au fost tratate diferit: Băleşti, Tismana şi Bâlteni”. Călinoiu a precizat că nu făcut altceva decât să respecte legea, iar  „dacă s-a încălcat legea, poliţia ar trebui să-şi facă datoria”.

Bugetul, atacat în contencios

Ion Fugaru, preşedintele PRM Gorj, a precizat că va contesta modul în care s-au repartizat banii judeţului. Acesta a fost extrem de nemulţumit când a auzit că din cele 55 miliarde de lei vechi cerute, pentru localitatea sa, i-au fost acordate doar 11 miliarde. „Voi ataca proiectul în contencios administrativ şi voi da ca exemple peste zece primării care au fost vitregite la împărţirea bugetului. Nu mi se pare normal să primească mai mult tot cei care au, iar cei săraci să nu fie ajutaţi deloc”, a declarat Fugaru.

După o serie de discuţii aprinse, bugetul lui Călinoiu a fost votat doar de consilierii PSD, un consilier PRM, Constantin Dascălu, şi doi consilieri liberali, Radu Angheloiu şi Gheorghe Orzan.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: