Spitalele pierd bani la rectificare, pacienţii rămân fără hrană şi medicamente

Directorii de spitale din Gorj au fost surprinşi de anunţul guvernului, privind rectificarea negativă a bugetului din Sănătate. Aceştia aşteaptă de luni bune rectificarea, dar nici nu visau că nu va fi negativă. Aşa ceva nu s-a întâmplat în ultimii ani. Directorii au primit asigurări că pentru salarii se vor scoate bani din fondul de rezervă, dar nu ştiu cum vor asigura hrana şi medicamentele pentru pacienţi.

Spitalul din Bumbești-Jiu este una dintre unitățile spitalicești din județul Gorj care avea nevoie de o rectificare bugetară pozitivă. În condițiile în care nu se va întâmpla acest lucru, managerul se gândește ce soluții ar avea să asigure funcționarea spitalului, în special medicamente și hrană pentru bolnavi. „E posibil să ia de la investiții banii care nu au fost cheltuiți de cei care au avut fonduri. Noi așteptam rectificarea bugetară, dar în sensul pozitiv. Ni s-a promis că se vor aloca bani din fondul de rezervă pentru utilități și pentru salarii și sperăm să se întâmple acest lucru. Activitatea va avea de suferit. Spitalul nu merge numai cu utilitățile și cu salariații. Avem nevoie de medicamente pentru bolnavi, de materiale sanitare, de hrană, mai ales că noi am externalizat serviciul de masă și spălătoria. Din ce am înțeles numai cu medicamentele și materialele sanitare am rămâne descoperiți”, a declarat Aurel Stolojanu, managerul spitalului din Bumbești-Jiu.

Spitalul de la Novaci are rezerve

Nici la Spitalul din Novaci situația nu este una tocmai bună. În condițiile în care se vor primi bani numai pentru salarii, bolnavii vor fi tratați cu medicamentele economisite în timpul acestui an, iar în ceea ce privește hrana, conducerea spitalului a reușit să facă aprovizionarea pentru această iarnă. „A fost doar un anunț și nu știm nimic sigur. Știm doar că în ultimele două luni se vor achita numai salariile. Nu a venit nici rectificarea pe minus, nici pe plus, dar dacă nu vor fi bani decât pentru salarii, noi sperăm să ne descurcăm cât de cât, pentru că noi avem un stoc de medicamente și am apucat să facem aprovizionarea de toamnă-iarnă. Alocația e sub nivelul pieței și dacă nu se vor lua măsuri aici mergem pe depășiri, pentru că alocația este mică în raport cu prețurile. Zilnic verificăm dacă facem economii sau depășiri. Este foarte greu”, a precizat Eufimia Dumitrescu, director.

Spitalul din Turceni își pune baza în primărie

Veștile proaste nu au fost primite bine nici de managerul spitalului din Turceni. Pentru ca unitatea spitalicească să funcționeze în parametrii normali, va fi nevoie de un sprijin din partea primăriei. „Și noi avem nevoie de bani, pentru că ultimele luni rămân fără finanțare. Așteptăm și noi bani, dar am înțeles că o să primim numai pentru salarii și utilități. Noi avem marele avantaj că suntem susținuți și de primărie și ne ajută când avem nevoie. Pentru medicamente și pentru masa bolnavilor o să primim cred că de la bugetul local, dacă de la CJAS nu se va putea. Deocamdată la capitolul medicamente stăm bine”, a precizat Dragoș Hațegan, managerul spitalului din Turceni.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: