Subvenţiile de la APIA îi lasă fără ajutoare de încălzire

Sute de gorjeni pierd ajutoarele pentru încălzirea locuinţelor din cauza că primesc subvenţii de la APIA pentru terenuri sau animale. Dacă anul trecut vorbeam de peste 20.000 de beneficiari ai subvenţiei pentru încălzirea locuinţelor, în această iarnă numărul lor a scăzut cu circa 5.000 de familii.

Programul de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei este în plină desfăşurare. Potrivit statisticilor prezentate de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la data de 25 noiembrie, la nivelul judeţului Gorj, au fost aprobate prin dispoziţii ale primarilor un număr de 15.387 cereri, din care: 6623 de cereri pentru ajutorul cu gaze naturale, 1440 cereri pentru ajutorul cu energie termică, 108 cereri pentru ajutorul cu energie electrică şi 7216 cereri pentru ajutorul cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Asta în condiţiile în care iarna trecută aproximativ 21.000 de gorjeni au beneficiat de subvenţii pentru încălzirea locuinţei. Potrivit conducerii AJPIS Gorj, noile criterii au cauzat diminuarea numărului de ajutoare financiare. „Foarte mulţi dintre solicitanţi au depăşit limita de venit, deţin suprafeţe de teren mai mari decât este admis şi au maşini mai noi de 10 ani.  Pentru derularea în bune condiţii a programului am transmis primăriilor, în regim de urgenţă, toate modificările intervenite”, a declarat Viorica Roşianu.

Beneficiarii verificaţi prin încrucişarea bazelor

Foarte mulţi dintre gorjeni au pierdut ajutorul pentru încălzirea locuinţei din cauza subvenţiilor pe care le primesc de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj. „Primăriile ne-au transmis tabelele cu cei care au solicitat ajutorul pentru încălzirea locuinţei, iar noi interogăm baza de date în fiecare lună şi comunicăm listele cu cei care beneficiază de subvenţii de la APIA. Problema este că subvenţiile se acordă o singură dată pentru tot anul”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Reprezentanţii AJPIS Gorj au confirmat faptul că încrucişează propria bază de date cu cele ale altor instituţii. „În timpul derulării programului intersectăm baza noastră de date cu cea a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi a Direcţiei de Finanţe. În ceea ce priveşte subvenţiile de la APIA, noi le luăm în calcul la stabilirea limitei de venit. Chiar dacă se primesc o singură dată banii, împărţim suma respectivă la cele 12 luni atunci când calculăm venitul lunar”, a declarat Viorica Roşianu.   

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: