Sunt drapeloclast și nu vreau să mă tratez

Ca să răspund la o întrebare a nu-știu-cărui site de știri, nu simt absolut nimic când văd drapelul național. E drept, depinde și de context. Ieri, de exemplu, m-am împiedicat și m-am lovit de o bordură în timp ce mă uitam cum un tembel de vecin își agățase tricolorul de țeava de scurgere a balconului. Pot spune, deci, că în acel caz și doar în acela am simțit o durere ascuțită la degetul mare la vederea drapelului național. Nu știu dacă se pune. Cert e că tricolorul în sine, necorelat cu vreun alt eveniment care să-mi provoace diverse simțiri, mă lasă complet rece. Asta mă face nepatriot sau doar nenaționalist? Sincer, eu cred că mă face doar neidiot.

Toate televiziunile, mai ales alea de știri, agită steagul frenetic, suficient cât să răspândească mirosul de rahat care s-a lăsat de când cu campania electorală ca o brumă maronie peste toate redacțiile sclavagizate de oamenii politici ce le-au creat exact pentru acest moment. Ce-i mai urât? Să ți se rupă când vezi steagul țării tale sau să-l folosești ca pe o pereche de țâțe sau ca pe un accident cu 50 de morți, strict pentru audiență? Audiență cu care ce faci, ulterior? O îndrumi cătinel către cabinele de vot, unde-i musai ca oile ce o formează să-l ștampileze pe Ghiță. Sau pe cine vrea Gușă. Sau, mai rău, pe Voiculescu. Vă dați seama cât de patriot trebuie să fii ca să lucrezi la o televiziune care se zbate pentru impunerea unui individ ca Voiculescu la conducerea patriei?

Să fluturi permanent un steag ca să demonstrezi cât îți iubești țara e ca și când ai umbla zi de zi cu o oală pe cap ca să-ți clamezi marea ta dragoste pentru sarmale. Zău, oameni buni, să fim puțin, foarte puțin, inteligenți și logici. Nu spun că dragostea de țară e ceva rău (atâta timp cât e un sentiment cât de cât obiectiv și constructiv, atenție). Spun doar că drapelul nu are absolut nimic de-a face cu dragostea de țară. E o pânză cu niște culori pe ea. Vorba lui Bill Hicks, drapele românești se vând la nemții de la Lidl cu 2 lei, nu e nici o șmecherie, pot să fac și eu acasă. În plus, să fim bărbați și să recunoaștem: drapelul nostru pare făcut de Victor Ponta. Adică nu e singurul cu combinația asta de culori, e identic cu al Ciadului și seamănă izbitor cu al Andorrei. Chiar așa, oare n-or vrea ăștia de la Antena 3 să-și mute dragostea de țară, cu candidatul preferat cu tot, în Ciad? E foarte aproape de Congo, deci îl pot lua și pe martirul deținut politic Bombo cu ei.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: