Suntem toţi nişte parcagii

Cerşetoria este o preocupare cât se poate de interesantă, care ar trebui musai introdusă în nomenclatorul de meserii. În Bucureşti cel puţin, metodele de cerşit au ajuns la un asemenea grad de ingeniozitate încât ba că-ţi vine să te opreşti pe loc şi să-i aplauzi cu o mână, în timp ce cu cealaltă le dai bani, ba că-ţi vine să-ţi dai şi tu demisia şi să-ţi demonstrezi creativitatea intrând în această branşă de copywritteri amatori.

Pot să şi dovedesc că mă preocupă sincer subiectul dacă vă spun că am şi o teorie (o regulă, dacă vreţi) în privinţa cerşetorilor cărora le dau bani şi a celor la care nici nu mă uit. În primul rând, nu mă impresionează cazurile sociale. Cel puţin la adulţi. După mine, dacă ai toate membrele (sau măcar trei dintre ele) funcţionale şi cel puţin 16 ani, poţi să munceşti şi n-ai nevoie de mila mea, iar de bani cu atât mai puţin. Ştiu oameni de 80 de ani care încă muncesc cu voioşie, deci nu văd de ce n-ar face-o bătrânii alcoolici căliţi în mersul desculţ pe caldarâmul îngheţat din oraş. Mai dau câteodată la copii, sperând cu jumătate de inimă ca măcar o parte din banii respectivi să nu se ducă în buzunarele unor monştri coordonatori de genul ălora din Filantropica sau Slumdog Millionaire.

Dar acestea de mai sus sunt cerşetoriile de bază, la primă mână. Chestiile inventive abia acum urmează. Trecem repede peste jongleuri, dansatori, cântăreţi, prestidigitatori (mă rog, unii o practică pe aceasta neasociată cu cerşetoria), ca să ajung la cei mai enervanţi cerşetori din Bucureşti: parcagiii. Băieţi care se proţăpesc lângă nişte locuri de parcare libere, apoi fac semne insistente tuturor maşinilor care trec prin zonă să tragă în locul respectiv, adoptând mereu cu figura unui tip care a făcut mari sacrificii ca să obţină acel colţişor liber de rai, special ca să ai tu unde să-ţi laşi SUV-ul. Această meserie e foarte populară şi, deşi e îndrăgită de indivizi între 8 şi 80 de ani, cel mai des o să vedeţi tineri bărbaţi practicând-o. Ţi-e şi frică să nu le dai 2 lei (că dacă le dai doar unul şi-o zic de la obraz). Nu şi-ar fi atât că-şi vor desena modele populare cu cheia pe maşină cât că te vor zgâria direct pe tine, posesorul ei, cu hangerul pe sub geacă. Păi, să nu-ţi vină s-o laşi neregulamentar, direct pe o bandă a şoselei- Măcar dacă ţi-o ridică ştii că dai o şpagă de 7 milioane, în loc de 2 lei. Păi, ori plătim infractorii, ori nu-i mai plătim?

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: