Sute de gospodării din Gorj, predispuse la inundaţii

Sute de gospodării din Gorj sunt în pericol atunci când plouă sau ninge. Situaţii critice se înregistrează la Negomir, Cruşeţ şi Roşia de Amaradia. În cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, edilii locali au solicitat sprijinul Instituţiei Prefectului pentru a executa lucrări de consolidare, decolmatări şi înlocuiri de poduri.

Proprietarii a peste 450 de gospodării din Cruşeţ se tem că ploile le vor distruge agoniseala de o viaţă, ca urmare a revărsării canalelor de colectare a apelor. Situaţia a fost prezentată Instituţiei Prefectului chiar de către edilul local, care a solicitat sprijin pentru efectuarea unor lucrări de investiţii a căror valoare ajunge la 6 miliarde de lei vechi. „Căderile masive de precipitaţii au efecte negative asupra populaţiei şi a locuinţelor. Sunt afectate prin inundaţii peste 35 de locuinţe în satul Slamneşti, iar satul Maiag cu peste 350 de gospodării şi 750 de locuitori este izolat de restul comunei fără posibilităţi de intervenţie şi comunicare. Ca atare, se impune realizarea unor lucrări de decolmatare a  canalului de scurgere şi preluare a apelor pluviale Miericeaua-Slămneşti pe lungimea de 6 km. În satul Cruşeţ sunt necesare lucrări de a DN 6 B punct Biserică pentru preluarea surplusului de ape şi direcţionarea acestuia către râul Amaradia. Sunt afectate prin inundare 18 locuinţe. În satul Marineşti sunt necesare lucrări de înlocuire a podului de legătură între satele Vălută şi Marineşti, care duce la izolarea satului Marineşti cu un pod de lungime 4v metri şi înălţime 2,5 metri”, a declarat Viorel Drăguşin, primarul de la Cruşeţ.

Alunecări de teren la Negomir şi Roşia de Amaradia

Situaţii critice se înregistrează şi în comunele Negomir şi Roşia de Amaradia, care se confruntă cu alunecări de teren. La Negomir, zidul de sprijin început nu a fost terminat iar primăria nu are banii necesari. Primarul Ion Gruescu spune că ar fi nevoie de 9 miliarde de lei vechi pentru terminarea lucrării. „Pentru continuarea lucrărilor executate în cadrul proiectului Consolidare terasamente pe DS 46, în satul Arţanu, avem nevoie de 9 miliarde de lei vechi”, a declarat Ion Gruescu.

Cu alunecările de teren se confruntă şi comuna Roşia de Amaradia,  drumul judeţean 675 C  fiind surpat pe o porţiune de 80 de metri, suma necesară lucrării ridicându-se la 60 de miliarde lei vechi.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: