Tabăra Gorjfest 2009 s-a încheiat... cu o logodnă

Tabăra Internaţională de Arte Vizuale Gorjfest 2009 îşi închide astăzi porţile. După o săptămână întreagă de periplu prin diferitele zone ale judeţului, cei 42 de artişti români şi străini şi-au expus roadele muncii artistice într-o impresionantă expoziţie care a fost vernisată ieri la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu. Teodor Dădălău, coordonatorul programului, spune că acest eveniment reuneşte şi lucrările Comunităţii Aromânilor din România, astfel încât gorjenii se pot bucura de cea mai mare expoziţie de artă contemporană organizată în judeţul nostru. Tot în această tabără, doi tineri au decis să-şi oficializeze relaţia la Sohodol.

Reporter: Care sunt rezultatele taberei de creaţie din acest an?

Teodor Dădălău: Avem o colecţie impresionantă de 133 de lucrări, dintre care 53 sunt ale artiştilor de la Gorjfest, iar celelalte 80 sunt creaţii incluse în expoziţia „Călător în Timp şi Spaţiu”, realizată de Comunitatea Aromânilor. Sunt atât lucrări din pictură, cât şi din sculptură, grafică şi fotografie.

Reporter: Din ce s-au inspirat artiştii care au participat la tabără?

Teodor Dădălău: Ţinând cont de faptul că în această perioadă au putut vizita o mulţime de locuri interesante, au avut suficiente surse de inspiraţie, aşa că tot ce am expus aici reflectă o parte din frumuseţea şi atmosfera tradiţională a meleagurilor gorjene.

Reporter: Au venit artişti din toată ţara şi din toată lumea la Gorjfest. Dar unde sunt artiştii gorjeni?

Teodor Dădălău: Nu ne putem lăuda decât cu un pictor gorjean, respectiv Florin Isuf, pentru că ceilalţi au refuzat pur şi simplu să participe. Noi am contactat reprezentanţii UAP Gorj, însă poate artiştii noştri se consideră mult prea însemnaţi pentru o simplă tabără de creaţie. Cu toate acestea, au avut pretenţia să-i trecem la co-organizatori, lucru care însă care nu s-a întâmplat.

Reporter: Cum s-au simţit artiştii străini în judeţul nostru?

Teodor Dădălău: Din reacţiile pe care le-am surprins la ei, aş putea spune că au fost foarte impresionaţi de tot ce-au întâlnit în cale, de fiecare colţişor pe care l-au vizitat şi de naturaleţea oamenilor din satele gorjene. Peste tot, spiritul arhaic este încă foarte puternic şi fiecare loc are farmecul său. Este al doilea an când avem artişti străini în tabără, iar aceştia şi-au exprimat dorinţa să revină şi la ediţiile viitoare.

Reporter: Ce le-a plăcut cel mai mult?

Teodor Dădălău: Au fost foarte încântaţi de faptul că în localităţile noastre încă se mai păstrează tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la străbuni. Le-a plăcut şi ospitalitatea şi portul oamenilor, dar şi arhitectura lăcaşelor de cult.

Reporter: Cum li s-a părut mâncarea tradiţională românească?

Teodor Dădălău: Invitaţii noştri de pe hotare n-au apreciat numai bucatele tradiţionale, ci şi ţuica ţărănească, pe care au degustat-o cu mare plăcere. Într-o gospodărie din Tismana, au avut ocazia să vadă cum este mâncarea gătită la ceaun şi ţuiculiţa pregătită chiar atunci la cazan şi să servească preparatele într-o atmosferă arhaică, exact cum se pregătea masa acum 300 de ani.

Reporter: Am înţeles că pe lângă lucrările artiştilor, tabăra s-a finalizat şi cu o logodnă. De ce au ales cei doi să-şi unească destinele în acest context?

Teodor Dădălău: Este vorba de doi tineri ieşeni care şi-au oficializat relaţia duminică, la Sohodol. După cum spun ei, a fost un gest spontan, pentru că voiau să facă acest pas de mult timp, dar încă nu găsiseră momentul şi locul potrivit. Se pare că tabăra noastră le-a oferit cadrul pe care-l doreau, aşa că anul viitor ar putea face şi nunta, exact în acelaşi cadru.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru ediţia viitoare?

Teodor Dădălău: E prea devreme să mă pronunţ acum. Totuşi, mai mulţi artişti români şi străini ar dori să facă un proiect artistic la Hobiţa, şi anume să pună în evidenţă relaţia dintre meleagurile natale ale lui Brâncuşi şi marile sale creaţii, făcând un mixaj de documente fotografice.

Reporter: Cum au fost răsplătiţi artiştii pentru munca lor?

Teodor Dădălău: Premiile pe care le-am acordat noi au fost mai mult simbolice, dacă este să considerăm efortul depus de ei pentru a veni aici. Însă am încercat să-i răsplătim pe toţi, acordându-le nişte premii speciale, din partea Centrului de Creaţie şi a Consiliului Judeţean.

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: