Taxele de la UCB, cât patru salarii

Taxele plătite anual de studenţii gorjeni sunt de ordinul zecilor de milioane de lei. Pe lângă taxele anuale ce depăşesc 20 de milioane de lei vechi, studenţii mai plătesc pentru tot felul de lucruri. Spre exemplu, eliberarea unei simple adeverinţe costă 25 de lei. Este vorba despre Universitatea „Constantin Brâncuşi“ unde studenţii plătesc circa 25 de taxe. Nici profesorii nu au scăpat de taxe, chiar dacă pentru aceştia sunt mai puţine, doar şase.

În ziua de astăzi trebuie să ai buzunarele pline cu bani dacă vrei să termini o facultate, indiferent că e particulară sau de stat. Au fost introduse tot felul de taxe care sunt majorate de la an la an, aşa se face că în secolul XXI obţinerea unei diplome de studii superioare „costă“, indiferent de cât de capabil este studentul.

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ este singura instituţie de învăţământ superior de stat din Târgu Jiu. Peste 6000 de absolvenţi de liceu sunt înscrişi în prezent la facultăţile din cadrul acestei universităţi. De la taxa pe care o plătesc la înmatriculare şi până la cea de absolvire, studenţii mai plătesc alte zeci de taxe. Astfel, un absolvent de liceu trebuie să scoată din buzunar 50 de lei pentru a se înscrie la o facultate, cei care au întrerupt facultatea şi vor să se reînscrie trebuie să plătească o taxă de 400 de lei iar tariful pentru susţinerea examenului de finalizare a studiilor este de 350 de lei.

Se intră pe bani puţini dar se iasă cu bani mulţi

Eliberarea unui duplicat al actului de studiu costă 300 de lei, a carnetului de student sau legitimaţie de transport 20 de lei, eliberarea unei adeverinţe netipizată 25 de lei, taxă pentru eliberarea foii matricole 60 de lei. Este de menţionat că eliberarea foii matricole în 48 de ore costă 170 de lei.

Studenţii care vor să se transfere de la o facultate la alta, din cadrul UCB trebuie să plătească o taxă de 500 de lei pe când cei care solicită transferul la alte universităţi plătesc de patru ori mai mult, respectiv 2000 de lei.

Mai rentabile universităţile particulare

Pentru cei care ocupă un loc cu plată este extrem de greu să termine facultate, din punct de vedere financiar. Pe lângă taxele menţionate mai sus, ei sunt nevoiţi să plătească zeci de milioane taxa de studii. Astfel, şcolarizarea anuală pentru studenţii de la educaţie Fizică şi Sport costă cel mai mult respectiv 2500 de lei. Cei care vor să aibă o diplomă de inginer trebuie să scoată din buzunar 2200 de lei. Pentru a deveni jurişti sau economişti absolvenţii de liceu trebuie să plătească 1800 de lei pe an, nu se pot însă angaja în domeniu decât dacă fac studii de master care costă 2000 de lei pe an. 

Faţă de universităţile particulare, la o universitate de stat cuantumul taxelor este mult mai mare aşa că nu e de mirare de ce studenţii nu se înghesuie să ocupe locurile cu plată la universităţile de stat. La Universitatea „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, taxele de şcolarizare sunt între 11 şi 13 milioane de lei vechi, iar pentru eliberarea unui document nu se plăteşte niciun ban.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: