Tezaur parţial distrus, preluat de Muzeul Judeţean

Sute de obiecte vechi de la Casa Moangă-Pleşoianu din Săcelu au fost recuperate de reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj. Acestea au fost ţinute în condiţii precare în două imobile din localitate. O parte din ele s-au degradat şi nu mai pot fi restaurate. Restul urmează să fie recondiţionate şi restituite monumentului istoric după ce va fi restaurat.

Obiectele, cândva expuse în Casa Moangă-Pleşoianu din Săcelu, au fost depozitate de autorităţile locale în două imobile,  într-un atelier de lângă şcoala din comună şi un altul aflat lângă primărie. Muzeul Judeţean Gorj a luat în custodie o parte din obiecte, mare parte din secolul al 18-lea pentru a le recondiţiona şi expune ulterior tot în cadrul expoziţiei iniţiale. Cum acestea au fost păstrate în condiţii improprii, unele dintre ele s-au degradat şi nu mai pot fi recuperate. „Muzeul a salvat o parte din patrimoniul cultural din comuna Săcelu, din fosta expoziţie de la Casa Moangă Pleşoianu. Multe obiecte s-au deteriorat de-a lungul timpului datorită condiţiilor improprii de temperatură şi umiditate care au afectat partea fizică a obiectelor respective. Dintr-un război de ţesut foarte interesant nu s-a mai putut recupera nimic, o sucală şi multe vase ceramice sparte. Acolo mai este şi o colecţie interesantă de costume populare, e depozitată necorespunzător, câteva aruncate pe jos la parterul unei clădiri care cred că este dezafectată”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. 

Printre obiectele salvate se numără un plug, vârtelniţe, furci de tors, unelte agricole, un ţăst, baniţe, putineie, recipiente din lemn, ceramică manufacturată în centre transilvănene dar şi locale precum cel de la Ştefăneşti, balamale, lămpi de iluminat, capcane de şoareci. Cel mai important obiect recuperat este un stâlp de casă din secolul al 18-lea. Conform reprezentanţilor Muzeului Judeţean Gorj, astfel de obiecte sunt întâlnite rar, de obicei fiind arse la demolarea caselor.

Primarul Jurebie va dona un război de ţesut

Câteva costume populare vechi se află în custodia şcolii din Săcelu. Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj spun că trebuie recuperate şi acestea deoarece, la fel ca şi obiectele, sunt depozitate în condiţii improprii şi riscă să se degradeze. Autorităţile locale spun că le vor dona muzeului după ce vor fi inventariate. „Aşa le-am preluat, nu ştiu care a fost starea lor înainte să vin la primărie. O să donez eu un război de ţesut de la străbunii mei în schimbul celui care s-a distrus. Costumele populare vor fi inventariate şi le vom da muzeului”,  a spus Florin Jurebie, primarul din Săcelu.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: