Țineți piept avalanșei de minciuni! Verificați informațiile

Nu demult vorbeam, aici, despre importanța capitală a scepticismului, pe internet mai ales. Românii trebuie să înțeleagă ceva ce nu e ușor de înțeles și mai ales de acceptat: foarte puține din așa-numitele ”organe de presă” din România sunt credibile. Foarte, FOARTE puține. Asta din două motive: pentru că majoritatea publicațiilor (fie ele în print, online sau chiar televiziuni și radiouri) din România sunt fie rău intenționate și vor minți cu bună știință, fie au angajați niște rătăciți plătiți cu 8 milioane pe lună care vor prelua (eventual traduce) informații de pe site-uri străine sau românești care intră, la rândul lor, în prima categorie, cea a manipulatorilor cu bună știință.

Exemplele sunt nenumărate și, mai mereu, în perioada asta, vor implica așa-numiți refugiați care de fapt ar fi teroriști sau membri Isis. Toate articolele pe care le-am citit în aceste zile care sugerau asta erau niște minciuni sfruntate. În general, erau informații pur și simplu inventate dublate cu poze vechi, în care apăreau niște teroriști (sau extremiști musulmani reali). Sursele originare ale informațiilor erau, de obicei, niște grupări sau publicații de extremă dreapta.

În România a existat chiar un exemplu și mai sinistru: unui interviu pe care Neagu Djuvara l-a acordat Hotnews i s-au adăugat niște așa-zise declarații rasiste și xenofobe ale istoricului, declarații care ulterior au fost preluate de o mare parte din presă și chiar de câteva televiziuni. Oripilat, Mircea Cărtărescu posta ieri pe Facebook: ”Faptul că i s-a putut atribui, prin fals patentat, lui Neagu Djuvara, om de mare gentilețe și înțelepciune, un citat demn de România Mare, și că acest citat a putut fi luat drept real de câteva site-uri și televiziuni, arată că intrăm într-o vreme și-ntr-un context mediatic în care trebuie să ne așteptăm la cele mai perverse manipulări ale imaginii publice a fiecăruia dintre noi. Oricând ni se pot pune-n gură cuvinte fabricate, care, o dată răspândite, fac un rău ireparabil. Niciodată nu vor putea fi dezmințite suficient. În situația asta, repet ce-am mai spus și cu alte ocazii: nu răspândiți! Nu vă faceți complici manipulatorilor! Verificați fiecare informație înainte de-a o da mai departe.”

Dublez și eu încurajarea scriitorului. Nu credeți, nu credeți nimic, nici măcar ce spun eu. În zilele astea tulburi și pline de nemernici, din păcate, trebuie ca fiecare din noi să fie un mic jurnalist. Nu un jurnalist cum sunt ei, ci un jurnalist cum ar trebui să fie toți: sincer, bine intenționat, curios, liber și care are grijă ca mereu să spună adevărul, cu atât mai mult cu cât o minciună ridicată la grad de adevăr poate să facă extrem de mult rău, mai ales dacă se transformă (cum se întâmplă deseori) dintr-un bulgăr anemic de zăpadă într-o avalanșă. Din fericire, cu toții avem acces și la Google, din moment ce stăm deja pe internet.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: