TOP 5 Sfaturi să ne protejăm copiii de caniculă

Canicula verii afectează pe toată lumea în egală măsură, dar copiii sunt mult mai afectaţi pentru că nu conştientizează efectele acesteia. Pentru copii este mult mai greu să facă faţă unor temperaturi foarte mari, mai ales că ei nu înţeleg că trebuie să se ascundă de soarele arzător din miezul zilei şi sunt greu de ţinut la umbră.

Recomandările medicilor sunt clare în caz de caniculă, fără ieşiri la soare pe timpul zilei şi cât mai multe lichide consumate. Chiar şi în casă, la umbră, canicula poate avea efecte negative din cauza temperaturilor foarte mari, fiind nevoie de răcorirea spaţiului interior mai ales dacă avem copii mici. Iată câteva dintre regulile de urmat pentru a ne ajuta copiii să treacă cu bine peste orele şi zilele de caniculă din această vară:

Răcoriţi casa cât mai des posibil 

Ţineţi geamurile deschise pe timpul nopţii şi închideţi-le cum răsare soarele. Pe timpul zilei, trageţi storurile dacă aveţi, dacă nu, jaluzelele sau draperiile. Puteţi reduce astfel cu până la 15 grade temperatura din cameră. Medicii spun că la o temperatură de peste 35 de grade şi  o umiditate de 50 la sută, procesul de transpiraţie este îngreunat dacă folosiţi un ventilator care e recomandat sa fie pornit numai dimineaţa şi seara.

Daţi copiilor să consume multe lichide şi alimente uşoare

Apa trebuie să fie tot timpul la îndemână pentru copii şi să îi îndemnaţi să consume cât mai multe lichide. Este recomandat de asemenea să răcoriţi copiii făcându-le duş cât de des se poate. Nu daţi copiilor alimente fierbinţi sau mâncăruri grele. Dacă sunt prea încălzite, alimentele vor ridica temperatura corpului, iar mâncărurile grele vor ţine „ocupat” organismul pentru digestie. Sunt recomandate alimentele care conţin multa apă: fructe, salate sau supe.

Lăsaţi copiii la culcare mai târziu seara

Pentru că sunt in vacanţă, lăsaţi copiii să se ducă la culcare mai târziu. Va prinde astfel dormind orele răcoroase ale dimineţii. Copilul trebuie ţinut la răcoare şi pe timpul zilei. Evitaţi sa ieşiţi după prânz şi mai devreme de ora 16:00.

Nu-i lăsaţi să se joace prea mult

Când ieşiţi în parc fiţi cu ochii pe copii şi nu-i lăsaţi să alerge foarte mult. Dacă cel mic începe să aibă ameţeli, greţuri, se simte slăbit şi transpiră abundent, duceţi-l într-un loc răcoros şi daţi-i multă apă.  Dacă nu-şi revine după câteva minute înseamnă că a făcut insolaţie şi trebuie să-l duceţi de urgenţă la medic.

Îmbrăcaţi copiii cât mai lejer

Hainele închise la culoare atrag soarele şi acumulează căldura. Îmbrăcaţi copiii în haine lejere, de bumbac sau jerse, de culori deschise. Evitaţi jeans-ii şi in general hainele care nu lasă pielea să respire. Neapărat acoperiţi-le capul cu o şapcă sau o pălăriuţă uşoară.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: