Tranziția economică justă – un concept pentru Gorj

Gospodarul își face vara sanie și iarna căruță; după principiul acesta se ghidează și conceptul de tranziție economică justă – o plasă de siguranță pentru județ.

În paralel cu activitatea CEO – principalul angajator al județului și generator de venituri – Gorjul poate și trebuie să atragă, într-un mod coerent și credibil, investitori dispuși să își aducă afacerile aici și să creeze locuri de muncă. Motivul principal? – disponibilizările din anii recenți, dar și din cei viitori, de la CEO. De ce se chemă justă această tranziție? - fiindcă locurile de muncă nou create trebuie să îndeplinească două condiții în beneficiul cetățenilor: pe de-o parte să fie suficiente numeric, pe de altă parte să fie în acord cu competențele și cu necesitățile angajaților.

“Planuri și strategii au mai fost; pe de altă parte, în unele orașe se încearcă deja măsuri pentru investitori – primarii nu stau cu mâinile-n sân. Aici cărbunele ține tot județul - fără CEO n-ar mai fi nimic; dar da, ar fi bine să apară și alți angajatori mari”- așa ar putea fi sintetizată în câteva vorbe seria de discuții pe care am avut-o în ultimele luni cu o parte din liderii județului – primari, lideri sindicali, politicieni, profesori sau oameni de afaceri.

Dar dacă, de data asta, strategia va ține cont de sugestiile direct exprimate de cetățeni și va rezulta în urma unui consens între entitățile implicate, inclusiv consens politic? Tranziția justă presupune identificarea nevoilor de sprijin, a măsurilor economice, prin implicarea directă a comunităților vizate. În acest fel, membrii fiecărei comunități se vor regăsi în măsurile adoptate; își vor putea asuma strategia. De asemenea, ar fi asigurată continuitatea acesteia pe termen lung – 10, 15 ani – nefiind amenințată de succesiunea partidelor la conducerea țării și a județului.

Grupate într-un plan coerent la nivel de județ, măsurile și facilitățile au șanse mai bune să stârnească interesul investitorilor decât actualele măsuri locale – salutare, de altfel - oferite de primarii mai progresiști. Cu o serie de atuuri precum garantarea nediscriminatorie a unor măsuri integrate și asigurarea unui mediu investițional stabil pe termen lung, promovarea în afara țării va fi mai ușoară și mai eficientă, iar investitorii mai ușor de convins. De asemenea, un proiect județean are forță mai mare să atragă resurse de la nivel central - sprijin guvernamental.

Acum, în aprilie, ne-am propus să continuăm discuțiile începute cu liderii din județ, pe tema tranziției juste, de data aceasta în grup extins. Vor fi îndoieli, tensiuni, foarte probabil și dispute, dar avem și speranța câștigată în întâlnirile bilaterale. Tranziția economică justă este un spațiu în care toți cei preocupați de soarta oamenilor din Gorj pot conlucra.

Pare un proces anevoios, iar rezultatele nu se vor vedea imediat, dar așa este când vrei să începi o construcție cu fundație solidă.

E timpul să ne apucăm de lucrat la sanie, cât încă mai funcționează CEO.

Ion Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România

Vizualizări: 627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: