Troc cu sânge între județe

Din cauza numărului foarte mic de donatori pe anumite grupe de sânge, centrele de transfuzii sanguine fac schimb pentru a ajuta bolnavii aflați în suferință. În acest moment se caută donatori pentru grupa AB pozitiv, asta pentru că sunt mai mulți bolnavi la spitalele din Gorj care au nevoie de sânge din această grupă.

Pentru că nu s-au găsit donatori suficienți cu grupa AB pozitiv pentru a face față cererilor din spitale, conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine a făcut un apel la cetățeni, dar a solicitat sânge și la județele învecinate. Centrul Drobeta Turnu Severin a dat centrului din Gorj grupa AB pozitiv și a solicitat la schimb sânge cu grupa A pozitiv, pentru că înregistrau deficit. „Noi în județul Gorj nu ducem lipsă de donatori, numai că nu am avut suficienți pe grupa AB pozitiv ca să facem față solicitărilor. Am solicitări din județul vecin și am dat la schimb sânge din grupa A pozitiv. Trebuie să ne ajutăm între noi”, a declarat Maria Cazan, director Centrul de Transfuzii Sanguine.  

Plasmă dată la Spitalul Municipal București

Pentru că în spitalele din județul Gorj nu se folosește plasmă, cererea fiind foarte mică, cei de la Centrul de Transfuzii au ajuns în situația în care nu mai aveau unde să o depoziteze. Situația pare să se fi rezolvat deocamdată, asta pentru că s-au trimis la Spitalul Municipal din București 200 de unități. „De la spitalele din Gorj nu avem solicitări pentru plasmă, pentru că nu se folosește. Nu mai aveam unde să o depozităm. Am trimis la Spitalul din București 200 de unități și cred că mai avem 300”.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: