UCB schimbă legea pentru deputatul Popeangă

Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu a aprobat modificarea Metodologiei pentru menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau cercetare pentru cadrele didactice cu vârstă de pensionare, astfel încât să-i permită deputatului PSD Vasile Popeangă să rămână profesor în instituţie. Pe 5 martie, Popeangă a împlinit 65 de ani, dar o excepţie a UCB permite ca acesta să rămână în universitate, chiar dacă nu a făcut o oră de cercetare. Nu a fost aşa norocos profesorul Valentin Paliţă, care a nu a mai rămas în UCB pentru că nu şi-a făcut orele panificate pentru cercetare.

„Se exceptează de la criteriile stabilite pentru prelungirea de activitate persoanele care ocupă demnităţi publice“, se arată într-o hotărâre a Senatului UCB din 13 octombrie. Cel care a beneficiat chiar ieri de această excepţie este deputatul PSD Vasile Popeangă. Acesta este profesor la UCB de mai mulţi ani, dar deşi este la al doilea mandat de deputat a rămas titular, ceea ce înseamnă că trebuie să-şi respecte toate sarcinile funcţiei, ca orice alt profesor.

Cercetare lipsă

Numai că, spre exemplu, un raport de evaluare a cercetării ştiinţifice pe anul 2010-2011 arată că profesorul Vasile Popeangă nu a făcut o oră de cercetare. În dreptul acestuia scrie „lipsă“.

Contactat telefonic, rectorul Universităţii, Moise Bojincă, a confirmat că deputatul Popeangă profită de această excepţie. Tot Bojincă mai spune că deputatul nu a mai fost întrebat despre orele de cercetare. Dacă tot se face o excepţie. „Da, domnul Popeangă. Dumnealui este demnitar. În cazul acesta nu se mai ia în considerare cercetarea. Acesta este rolul excepţiei“, a declarat Bojincă. Întrebat dacă ştie de rezultatele în cercetare ale deputatului, Bojincă a răspuns că nu ştie. 

Paliţă, ultimul pensionat

Fără această excepţie, deputatul Popeangă ar fi fost pensionat deoarece nu îndeplineşte criteriul performanţei. Rectorul UCB a mai spus că ultimul profesor pensionat este Valentin Paliţă. Şi acesta ar fi putut rămâne în UCB dacă avea rezultate bune la cercetare. Dar nu a avut. Nu a avut suficient, nu deloc. „Ultimul care s-a pensionat a fost domnul Paliţă. Sunt nişte criterii de performanţă şi în raport cu îndeplinirea acestor criterii şi dacă este menţinut de Consiliul Facultăţii poate rămâne. Domnul Paliţă nu a îndeplinit criteriile activităţii de cercetare ştiinţifică“, a mai spus rectorul.

Tot în anul 2010-2011, profesorul Paliţă îşi propusese 492 ore de cercetare, dar a făcut doar 183, astfel norma didactică a fost dublată la 14 ore.    

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: