UCB şi CE Turceni fac construcţii din deşeuri

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu este singura din ţară care a câştigat un proiect ce îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică.  Universitatea gorjeană are ca partener în acest proiect Complexul Energetic Turceni. Se doreşte transformarea deşeurilor rezultate din industria energetică în materiale de construcţii.

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se mândreşte cu câştigarea unui proiect în parteneriat cu Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, cu Complexul Energetic Turceni şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului. Durata proiectului este de 32 de luni începând cu data de 1 septembrie, iar valoarea acestuia este de peste un milion de euro, dintre care 50% reprezintă contribuţia  Comisiei Europene, iar restul cofinanţare a UCB şi a Complexului Energetic Turceni. „Este un triumf pentru Universitatea „Constantin Brâncuşi”, în condiţiile în care este singura din ţară care a obţinut un proiect atât de important şi de îndrăzneţ. Am vrut să demonstrăm că se poate şi că putem şi noi obţine fonduri europene.  Scopul a fost acela de a obţine materiale de construcţii inovative, iar prin acest lucru găsim soluţii la mai multe probleme, care sunt acum principalele noastre obiective. Lansarea proiectului va fi la 1 septembrie”, spune Adrian Gorun , rectorul UCB.

Principalul partener este Complexul Energetic Turceni

Proiectul îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică, prin obţinerea unor materiale de construcţii inovative. Se aşteaptă în urma acestui proiect diminuarea impactului industriei energetice asupra mediului, conservarea resurselor naturale, creşterea productivităţii şi a altor beneficii. „Principalul nostru partener este Complexul Energetic Turceni cu care şi cofinanţăm acest proiect. Ne-am gândit că prin obţinerea de materiale de construcţii din deşeurile generate de industria energetică facem un pas înainte. Ne-am axat pe acele depozite de cenuşă, care fac probleme mai mereu când bate vântul, mai mult decât atât acestea ocupă o suprafaţă foarte mare. În felul acesta putem crea materiale de construcţii inovative, cu un preţ relativ mic, se diminuează şi depozitele de cenuşă şi nu se mai folosesc materii prime precum argile, piatră şi alte produse pentru materialele de construcţii. Dacă va fi nevoie vor fi angrenaţi şi studenţii în acest proiect”, spune Luminiţa Popescu, decan al Facultăţii de Inginerie.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: