Ultimii 4 ortaci morţi la Petrila, îngropaţi azi

Ziua de azi este încă una din cele în care locuitorii din Valea Jiului varsă lacrimi pentru cei dragi, dispăruţi în exploziile produse la sfârşitul săptămânii trecute. Ultimii patru mineri sunt conduşi pe ultimul drum, după ce, ieri, pământul şi-a luat tributul, alţi patru ortaci fiind înhumaţi la Petroşani şi Petrila.

Mii de oameni au ieşit şi ieri pe străzile din Petroşani şi, mai ales, Petrila, pentru a-i conduce pe ultimul drum pe încă patru dintre ortacii ucişi sâmbătă de cele două explozii produse în subteran. Printre cei care au ţinut să fie alături de familiile îndoliate s-au numărat şi conjudeţeni de-ai noştri, dovadă fiind maşinile înmatriculate în Gorj şi care puteau fi întâlnite prin cele două oraşe îndoliate. Trei dintre ceremoniile funerare au avut loc la Petrila, acolo unde mina ucigaşă şi-a luat tributul în vieţi omeneşti pentru toţi ultimii ani. Oamenii au ieşit pe străzi cu mic, cu mare pentru a-i vedea pe cei pe care salvatorii minieri i-au scos luni seara din subteranul unde rămăseseră blocaţi de 48 de ore. Chipurile nu le-au fost zărite însă decât în fotografiile purtate în fruntea cortegiilor întinse pe sute de metri pe străzile din Petrila. Feţele nu le-au fost văzute nici măcar de cei dragi, coşciugele ridicate de la morgă fiind date cu menţiunea că nu trebuie deschise, în caz contrar multe dintre amintirile păstrate cu cei dispăruţi acum dintre noi riscând să fie şterse de ceea ce s-ar fi putut vedea că a rămas după suflul exploziei.

Chiar şi fără să le vadă pentru ultima dată feţele, la capela din localitate, familiile îşi plângeau morţii, aliniaţi pe mesele reci. Attila Elekeş, Dan Mateş, Nicolae Puian şi Daniel Frăţilă sunt cei cărora ieri le-a venit rândul să fie conduşi pe ultimul drum mult prea devreme. Colegii minerilor care zăceau sub pânza albă au trecut să se închine în dreptul fiecărui sicriu. Capela a fost punctul de plecare a masei mari de oameni care a paralizat circulaţia prin micuţul oraş din Valea Jiului, traficul fiind deviat pe străzi mărginaşe, printre blocuri, fără ca vreun şofer să se supere. Fiecare are pe cineva la mină şi ştie cât de mare era necazul pentru a se mai supăra. O slujbă scurtă a fost oficiată chiar pe drumul ce duce spre sediul minei Petrila, cortegiul trecând pe aici pentru ca morţii să îşi ia adio şi de la locul de muncă. Fanfara a intonat pe tot drumul “Imnul Minerilor”, iar colegii victimelor au încadrat sicriele, îmbrăcaţi în salopeta minerească, cu lămpaşele aprinse. Maşinile din oraş şi cele din cortegiu au claxonat aproape în continuu, pentru a da de veste întregii Văi că încă patru dintre ortaci sunt băgaţi în pământ mult prea devreme.

Cei şase salvatori şi minieri  care au fost internaţi, săptămâna trecută, în Spitalul Petroşani au fost externaţi ieri, aceştia fiind şi cei care au prezentat leziuni mai uşoare. Abia ieşiţi pe uşa unităţii medicale, ortacii au mers direct la înmormântări. Unul dintre cei răniţi şi-a condus pe ultimul drum verişorul, mort în groapa în care munceau împreună. Cu răni pe feţe, cu mâinile sau picioarele în ghips, cei ieşiţi din spital au plâns alături de rudele victimelor. „Cred că e cea mai dezamăgitoare şi dureroasă zi din viaţa mea. Eu am supravieţuit, o să mai cobor în mină să mai salvez şi pe alţii, dar păcat de băieţii aceştia că s-au prăpădit atât de tineri”, spunea un supravieţuitor.

Alţi patru ortaci vor fi conduşi azi pe ultimul drum de cei dragi şi de colegi. Printre ei se numără şi Sorin Moş, al doilea membru al unei familii parcă lovită de soartă. Tânărul miner şi-a găsit sfârşitul în mină, la 11 ani după ce fratele lui geamă a murit şi el în adâncuri. Bătrâna Maria Moş spune că se ruga în fiecare zi ca băiatul să nu aibă soarta fratelui lui, însă rugile ei nu au mai fost ascultate sâmbătă. Trei zile a aşteptat mama îndoliată că să primească vestea că salvatorii minieri au reuşit să mai recupereze ceva din trupul fiului său. Azi se pregăteşte de înmormântare, asta după ce în urmă cu un an, femeia şi-a pierdut şi bărbatul, mort în urma unei boli necruţătoare, pe care a dobândit-o după ce a trudit o viaţă în subteran. Valea Jiului va mai plânge şi azi încă odată, dinspre Bucureşti fiind aşteptate de acum încolo veşti despre evoluţia celor 8 răniţi transportaţi acolo imediat după producerea celor două explozii de la Petrila. Starea de sănătate a unora rămâne gravă, iar minerii se gândesc cu groază la faptul că ar putea ca zilele triste să nu se încheie pentru ei odată cu cea de azi.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: