Un muzeu militar gorjenesc, o ambiţie a lui Dumitru Hortopan

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean, i-a impresionat atât pe politicieni şi oameni de cultură cât şi pe cetăţenii simpli ai judeţului Gorj prin felul în care a amenajat Secţia de Istorie. După ce şi-a văzut visul cu ochii şi a atras mii de vizitatori la o instituţie de cultură căreia nu-i treceau pragul decât elevii şi deţinuţii, cu prilejul diverselor evenimente, Hortopan continuă să pună în practică ideile sârbilor, bulgarilor şi germanilor. Una dintre noile sale ambiţii o reprezintă constituirea unui muzeu militar care să prezinte gorjenilor o colecţie de arme folosite încă din preistorie şi până la echipamentele şi dotările trupelor NATO.

Dumitru Hortopan, director al Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu” de aproape doi ani, continuă să-i uimească pe gorjeni prin punerea în practică a unor idei împrumutate de la sârbi, bulgari şi germani. După ce a amenajat Secţia de Istorie, şeful instituţiei de cultură are planuri măreţe pentru următoarea perioadă de timp. “Intenţionez să realizez un muzeu militar gorjenesc, la regiment, în care vizitatorii să poată vedea obiecte folosite în preistorie (vârfuri de săgeţi, topoare de piatră) până la tunuri, puşti şi echipamente folosite de trupele NATO. Aş vrea să amenajăm un câmp de luptă, un dac, îmbrăcat cu hainele specifice strămoşilor noştri, care trage cu arcul, un zid de cetate găurit de o ghiulea, un soldat NATO şi alte imagini de război”, a declarat Dumitru Hortopan. De asemenea, din intenţiile sale de viitor face parte şi realizarea unui han turistic la Curtişoara, în apropierea căruia să se afle o trăsură care poate fi folosită de către mirii ce doresc o plimbare rustică. “Încerc să pun în aplicare o parte din ideile sârbilor, bulgarilor şi germanilor pe care le-am preluat şi sincronizat cu realităţile arheologice întâlnite în Oltenia Romană. Totodată, voi încerca să colaborez cu artişti plastici consacraţi care să-şi expună lucrările pe holul Muzeului Judeţean, să realizez un muzeu de artă comparată şi să restaurez Casa Moangă Pleşoianu de la Săcelu”, a mai precizat directorul Muzeului “Alexandru Ştefulescu”.

Încă de copil, pasionat de arheologie

Chiar dacă nu cunoştea bine noţiunea, Dumitru Hortopan a fost pasionat de arheologie încă din copilărie. “De multe ori când mergeam cu vitele pe câmp adunam şi mă jucam cu frunze imprimate în gresie. Îmi plăceau foarte mult deşi nu ştiam ce înseamnă arheologia. Pasiunea pentru arheologie mi-a insuflat-o, cu adevărat, fostul decan al Facultăţii de Istorie din Constanţa, în timpul studenţiei”, a declarat Dumitru Hortopan. Acesta consideră că pentru a fi un bun arheolog trebuie să ai vocaţie. “Arheologia nu este o meserie bănoasă. Ea nu poate fi practicată de către o persoană care nu are vocaţie. Cel mai greu lucru de realizat pentru un arheolog este interpretarea contextelor atunci când ai elemente puţine sau chiar deloc”, a precizat directorul Muzeului Judeţean.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: