Un țap, peninsula mea pentru un țap de bere. Apoi și planeta.

Vi se spune, pe la televizor mai ales, că alcoolul afectează grav sănătatea. Poate credeți că e o exagerare, dar nici nu vă imaginați cât de rău e cu adevărat. Într-adevăr, alcoolul îți face mâinile să tremure, îți distruge ficatul și îți omoară creierul. Dar astea sunt efecte bine mersi, le-aș numi chiar benefice, față de cel despre care aș vrea să vă vorbesc. Excesul de alcool al unui fost premier este pe cale să ducă la ceva mult mai grav: la dispariția speciei umane. Pentru că de la un astfel de exces se poate isca al treilea război mondial.

Nina Petrovna Krukhasciuk era o femeie inteligentă, nici prea-prea, nici foarte-foarte din punct de vedere fizic. Fiică de țărani ucraineni înstăriți și o excelentă organizatoare a activităților Partidului (da, era doar unul, cam ca USL-ul), i-a sărit imediat în ochi directorului de mină de la acea vreme (nu disperați, dragi directori de mină, comunismul s-a întors și oferă șanse egale tuturor directorilor să ajungă dictatori!), Nikita Hrusciov. Acesta a făcut-o partenera sa de viață. După ratarea primelor două căsătorii, însă, cel care avea să devină liderul URSS în timpul Războiului Rece nu avea de gând să mai facă pași greșiți. A tratat-o pe Nina Petrovna regește, iar când exagera cu vodca (nu cu berea, cum eronat m-am exprimat eu în titlu) îi făcea niște mofturi extrem de costisitoare. Când Hrusciov s-a îmbătat (zice-se) și a trecut Crimeea ”pe numele” țării de origine a iubitei sale soții nici dracu' nu se gândea că URSS-ul ar putea să se dizolve și că nenorocita de Ucraină, la acea vreme un simplu județ al URSS-ului, va pleca cu zestrea. S-a întâmplat, însă, iar Rusia a pierdut o zonă extrem de importantă, situată între două mări (că deh, de aia e peninsulă). Ca să vedeți ce ți-e și cu regionalizarea asta.

Acum, Putin a găsit pretextul să ia zestrea înapoi. Invocând populația majoritar rusă din Crimeea, Putin pregătește minuțios și imperturbabil o invazie. Motivele lui sunt, s-o recunoaștem, la fel de subțiri ca acelea ale americanilor, când mai invadează ei câte o țară din Orient, chipurile ca să instaureze democrația. Doar că Ucraina nu e chiar Irak sau Afganistan. E o țară pe care Occidentul o vrea în el cum și Putin ar vrea-o în URSS 2.0, dintr-o zonă-tampon cu istorie și mentalități extrem de delicate. Cum vor evolua lucrurile, rămâne să vedem în aceste zile. Să sperăm, pentru binele nostru, al tuturor, că Obama și Putin vor trage o beție cum au făcut Churchill și Stalin, pe vremuri, și-o vor da la pace în fața unui purcel fript.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: