Vezi aici ce prevede noua lege a Educaţiei

Noua lege a învăţământului, promulgată ieri de preşedinte, impune învăţământul obligatoriu de zece clase, fiind alcătuit din clasa pregătitoare şi clasele I-IX.

Clasa pregătitoare va face parte din învăţământul primar, iar clasa a IX-a va face parte din ciclul gimnazial. Asta înseamnă că începând cu anul 2012 copiii care împlinesc vârsta de 6 ani şi care treceau în grupa mare la grădiniţă vor începe de fapt şcoala. Durata studiilor în învăţământul liceal va fi de trei ani pentru cei care urmează filiera teoretică şi patru ani pentru cei care merg pe o filieră vocaţională. Nici admiterea la liceu nu a rămas nemodificată. Noua procedură introduce noţiunea de portofoliu educaţional, care va fi un fel de carte de identitate a elevului. În cazul în care numărul de candidaţi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de liceu, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului. De asemenea, examenul de bacalaureat va cuprinde mai multe probe de evaluare a competenţelor.

Părinţii, sancţionaţi cu amenzi

Nici părinţii nu vor scăpa de rigorile legii. Aceştia vor trebui să ia măsuri pe toată perioada şcolarizării copiilor. Mai exact, absenţele copiilor vor atrage sancţiuni asupra părinţilor. Valoarea amenzilor aplicate va fi cuprinsă între 100 şi 1000 lei. Dacă nu vor să plătească, părinţii vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii. După elevi şi părinţi urmează în noua lege a educaţiei şi cadrele didactice. Performanţele profesionale sunt puse pe primul plan atunci când vine vorba de salarizarea personalului didactic şi al celui auxiliar.

„Punctele forte ale acestei legi sper să fie stabilitatea legislativă, reforma absolut reală în domeniul formării iniţiale şi continue a resursei umane, modul de finanţare a şcolilor, în sensul că banul urmează elevul. Are loc o descentralizare efectivă şi este foarte important ce vine după lege, adică regulamente însoţite de proceduri”, spune Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: