Vine Cozma!

Liga „Miron Cozma” va organiza duminică la Târgu Jiu o masă rotundă pentru a marca zece ani de la mineriadele din 1999. Preşedintele ligii respective, Constantin Creţan, spune că întâlnirea este programată să aibă loc la Hotel Brâncuşi, din municipiu, la discuţii fiind invitaţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, lideri sindicali precum şi foşti politicieni care în urmă cu un deceniu au fost implicaţi în evenimentele din ianuarie şi februarie din Valea Jiului.

Desfăşurarea întâlnirii la Târgu Jiu a fost decisă din cauza interdicţiilor pe care Miron Cozma le are pentru a intra în Petroşani. Acesta a mai fost la Târgu Jiu de două ori după eliberarea din închisoare, fostul lider din Valea Jiului fiind aşteptat să participe duminică la simpozionul respectiv. „Am invitat persoane cu funcţii de decizie în acele momente, implicate în acele evenimente. Cred că nu trebuie să ne uităm trecutul şi să încercăm să vedem ce s-a realizat de atunci şi până acum. Eu şi alţi colegi de-ai mei am ajuns la puşcărie pentru că am fost la acele evenimente, suntem din nou liberi şi constatăm că problemele din zonele miniere sunt tot nerezolvate. Sărăcia este mare, necazurile sunt multe, la fel ca acum un deceniu”, spune locotenentul lui Cozma.

Conform lui Constantin Creţan, o delegaţie din partea Ligii va pleca de la Târgu Jiu spre Costeşti, acolo unde minerii conduşi de Miron Cozma s-au bătut cu forţele de ordine în ianuarie 1999 pentru a ajunge la Râmnicu Vâlcea. Delegaţia va merge apoi la mănăstirea Cozia, acolo unde Cozma a semnat celebra „pace” cu fostul prim-ministru Radu Vasile, înţelegere care a pus capăt protestelor minereşti din acea perioadă.

Mii de mineri au plecat pe jos în ianuarie 1999 din Petroşani spre Bucureşti, avându-l în frunte pe Miron Cozma, în câteva zile protestatarii reuşind să ajungă la Râmnicu-Vâlcea, după mai multe ciocniri cu forţele de ordine. Minerii s-au întors acasă pe 23 ianuarie 1999, în urma unei înţelegeri făcute de liderii lor cu premierul de atunci. Ulterior, cinci lideri sindicali, în afară de Miron Cozma, au fost condamnaţi la executarea unor pedepse privative de libertate de câte cinci ani pentru implicarea în evenimentele respective. Unul dintre liderii încarceraţi, Ionel Ciontu, a decedat în perioada de detenţie, ceilalţi patru fiind eliberaţi înainte de termen în toamna anului trecut, aceştia fiind aşteptaţi acum să participe la întâlnirea de la Târgu Jiu.

Vizualizări: 70

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: