Viu în acte, mort în realitate

O femeie din comuna Turburea a aflat cu stupoare că fiul ei trăieşte, deşi ea îl îngropase de 18 ani. Informaţia a primit-o de la secretara Primăriei Turburea, după ce s-a dus la primărie pentru că avea nevoie de o adeverinţă. Când a ajuns acolo, aceasta a aflat că fiul său, mort de ani buni, primise şi ordin de recrutare. În evidenţele primăriei Turburea copilul a trăit din 1990, anul în care s-a născut şi până în 2007, când femeia a aflat întreaga poveste. Maria Goanţă, actuala secretară a primăriei Turburea recunoaşte cu seninătate că mortul a fost viu în evidenţele instituţiei dintr-o greşală a fostului secretar. Nu exclude însă nici posibilitatea ca în Turburea să mai fie şi "alţi morţi vii". 

 Ana Ţamboi a aflat de la secretara primăriei Turburea că fiul său, pe care l-a îngropat în 1991, figura ca fiind viu în evidenţele insituţiei. Ba mai mult, femeia povesteşte că funcţionara chiar a lut-o la bani mărunţi să îi spună ce a făcut copilul că nu l-a mai văzut. „Ce-ai făcut copilul? Care copil? O întreb. Că el s-a dus la tasu’ de mult! De 18 ani e mort săracu’. Acum îl mai am pe asta care e bolnav”, povesteşte femeia. Ana Ţamboi spune că minute în şir s-a chiniut să îi explice secretarei că fiul său a murit după patru luni de viaţă. „Minute bune i-am explicat că fiul meu e mort. Că am fost şi i-am luat, tot de la primărie, certificat de deces. Dar nimic. Doamna secretară o ţinea tot pe a ei, copilul trăieşte!”. 

 Chemaseră mortul în armată

 Femeia povesteşte că pe numele copilului mort a primit şi ordin de recrutare. „M-am dus la primărie pentru că aveam nevoie de o adeverinţă. Trebuia să mă duc la spital cu ăsta al mic. Când am ajuns acolo, doamna secetară a vrut să îmi dea ordinul de recrutare. Am înlemnit când am văzut ordinul pe numele copilului meu mort. Vă rog să mă credeţi că, după ce că eram amărâtă cu asta mic, că am avut numai probleme, când am văzut ordinul pe numele copilului pe care eu l-am îngropat în 1991 am înlemnit. Nu am eu multă carte, dar cum să chemi mortu’ în armată?”. 
Viorel Cosmin Păun, copilul Anei Ţamboi, s-a născut pe data de 8 septembrie 1990 şi a trăit până pe 21 ianuarie 1991. Deşi femeia a mers la primărie şi a scos certificat de deces în anul 1991, copilul a figurat în evidenţele instituţiei, ca fiind viu până în 2007. „Din 1991 şi până în 2007 nimeni nu a ştiut că copilul meu e mort. Eu nu am ştiut până în 2007 că copilul meu figurează ca fiind viu la primărie. Dacă nu mă duceam după adeverinţă cine ştie când aflam că băiatul meu figurează ca fiind viu în evidenţele lor”, povesteşte femeia. 
Ana Ţamboi spune că atunci când a fost luată la întrebări de secretară vis a vis de băiatul pe care ea îl îngropase de 18 ani l-a luat la întrebări pe primarul de atunci, Teodor Iloiu. „M-am dus la primarul de atunci, Iloiu, şi l-am luat de gât. L-am zguduit zravăn. Ce faceţi aici în primărie? Înviaţi morti? Cine e responsabil de acte? Cum e posibil ca băiatul meu să fie viu? Nu am primit nici un răspuns. Dacă noi suntem săraci, nu ne bagă nimei în seamă!”  

În acte, copilul a fost viu 18 ani

Maria Goanţă, secretara primăriei Turburea, spune că în 1991 când a fost eliberat certificatul de deces al copilului era alt secretar. Funcţionarei nu i se pare nimic anormal că băiatul figura în evidenţele ca fiind viu. Ea pune totul pe seama unei încurcături. „Pe marginea certificatului de naştere nu s-a făcut menţiunea de deces. Numai bine, când băiatul a împlinit 18 ani şi trebuia să fie luat în evidenţe la Centrul Militar l-am găsit ca fiind viu. Neştiind am luat legătura cu mama şi atuncea mama mi-a spus că e mort de 18 ani. Am făcut atunci menţiunea de deces pe certificatul de naştere şi s-a remediat”, spune Maria Goanţă. 
Secretara primăriei Turburea nu exclude posibilitatea ca în actele instituţeie să mai fie şi alţi morti vii. „Posibil să mai fie cazuri pentru că nu s-au făcut menţiunile pe acte la timpul respectiv. Dar se reglementează situaţia”.
Întrebată dacă există posibiltatea ca o persoană moartă să figureze şi pe listele electorale, secretara a sărit ca arsă: „E nici chiar aşa! Listele vin de la Evidenţa Populaţiei. Deci este o diferenţă!”. Maria Goanţă se justifică: „ El (nota redacţiei: copilul mort de 18 ani) apărea viu în actele mele de naştere când întocmeam listele care trebuiau trimise la Centrul Militar. Aveam obligaţia de a verifica registele de stare civilă pentru născuţi din localitatea mea şi aici a apărut. Doar la mine în registru figura ca viu, dar în baza de date de la Evidenţa Populaţiei Turceni, unde suntem noi arondaţi, era şters din baza de date” susţine actuala secretară a primăriei.  


Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: