Voturi cu japca

Un mic director de școală din Bărbătești explica jurnaliștilor zilele trecute, plin de emfază, de ce din punct de vedere politic el este mai important decât Octav Cozmâncă. Directorul Ghimpău făcea un calcul simplu: 50 de elevi slabi la învățătură, care vor să ia cinciul, pot aduce partidului care îl susține în funcția de director 100 de voturi de la părinți, 200 de la bunici și încă ceva peste. Prin această afirmație, Ghimpău încerca să explice de ce el va rămâne director de școală, în ciuda scandalului de hărțuire sexuală în care a fost implicat.

Am putea spune că directorul Ghimpău este de-a dreptul cinic, dar din păcate el a arătat doar un aspect al folosirii funcțiilor de director în scop politic. Nu întâmplător, atunci când PSD și PDL și-au împărțit instituțiile, pesediștii, care au avut dreptul la prima opțiune, au ales Inspectoratul Școlar. Nu întâmplător, zeci de directori de școli au fost schimbați din funcție în ultimele săptămâni și înlocuiți cu oameni fideli Partidului Social Democrat. Nu întâmplător, în pachetul de legi privind educația, pentru care guvernul Boc și-a asumat răspunderea săptămâna trecută, există o prevedere prin care directorilor de școli le este interzisă apartenența politică. Și nu întâmplător, directorii pesediști ai școlilor din județ se opun unei astfel de legi.

Toți șefii de inspectorat școlar, foști sau actuali, s-au folosit de oamenii din sistem pentru a face campanie electorală partidului care i-a susținut în funcție. Dar, actualul inspector școlar general Nicolae Mergea a dus abuzul la rang de politică managerială. Mergea nu ține cont de nimic atunci când schimbă oamenii din funcție. De nimic, în afară de culoarea politică, singurul criteriu pe care îl ia în calcul și la numirea altor directori. Pentru Mergea nu contează că la Liceul Forestier din Târgu Jiu a pus un director care, acum câțiva ani, a fost găsit vinovat de faptul că strângea sume mari de bani de la elevi, chipurile pentru fondul clasei, bani care nu ajungeau în casieria școlii. Pentru Mergea nu contează faptul că la școala din Bărbătești a pus un director care a fost acuzat acum câțiva ani că a încercat să violeze o elevă și că acel director și-a recunoscut fapta. Pentru Mergea nu contează că la Grupul Școlar Energetic Turceni ține în funcție un director acuzat de falsificare câtorva zeci de medii. Pe Mergea îl interesează un singur lucru, să rămână cât mai mult timp inspector școlar general. Pentru asta, Mergea are două misiuni: satisfacerea clientelei politice a PSD, prin numirile pe care le face pe funcțiile de directori, și folosirea mecanismului de oameni din subordinea sa pentru a aduce voturi partidului din care face parte.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: