Zeci de incidente electorale în ziua alegerilor. Vezi care sunt!

Zeci de incidente la alegerile locale din 10 iunie. Reclamaţiile au înroşit telefonul de la Biroul Electoral Judeţean, dar şi pe cel de la Poliţie. Au fost depistate mai multe cazuri de vot dublu, încă de la primele ore ale dimineţii, iar urna mobilă a fost un mod de a mai scoate nişte voturi. Nu au lipsit plângerile între candidaţi, împărţirea de materiale electorale, ştampile pierdute, mită electorală sau acreditarea în secţii pe post de observatori a mii de oameni. De la primele ore au votat şi candidaţii la fotoliile de primar, consilier local, judeţean şi preşedinte de Consiliu Judeţean.

Primul înregistrat ieri  a fost la secţia de vot din incinta Colegiului Comercial ”Virgil Madgearu”. O persoana a primit doua buletine de vot pentru preşedintele Consiliului Judeţean Gorj , iar pentru o alta persoana nu a fost asigurat secretul votului. Reprezentanţii PDL Gorj au depus contestaţie si au anunţat politia. La aceeași secție de vot a fost anulat un rând de buletine, pentru că unei persoane nu i-a fost asigurat secretul votului. Astfel de situaţii au mai fost în alte şapte localităţi. Voturile au fost anulate.

Şi-a fotografiat votul

La circumscripția Nr. 2 Motru, la secția 6 din greșeală au fost atribuite unui număr de șase alegători prezenți pentru a-și exercita dreptul la vot un buletin de vot în plus pentru candidații la funcția de consilier al CJ Gorj. La Peştişani, la secția numărul 1, un bărbat a mai solicitat un buletin de vot după ieșirea din cabina de vot, după ce își exprimase votul, spunând că unul din tipizate ar fi avut mențiunea pe el Votat.  La Ioneşti un bărbat s-a ales cu sancţiune după ce şi-a fotografiat buletinul de vot.

Ștampile pierdute la Turburea şi Pojogeni

O ștampila de vot a dispărut timp de mai multe ore la o secţie de votare din Pojogeni. Reprezentanţii din secţia de votare au încercat sa minimalizeze cazul, dar nu au reuşit decât sa crească suspiciunile. Pana la urma, ștampila a fost gasita, chiar in secţia de votare.

După câteva ore de cercetări, ştampila a apărut chiar prin minune, fiind rătăcită în secţia de votare. ”Am fost informați că ștampila de la secția Numărul 8 Ceret, circumscripția Târgu Cărbunești, a fost găsită în incinta secției. Așadar nu a fost sustrasă, noi demarasem verificări. Am dispus un control riguros și minuțios în secție”, afirmă Teofil Boncu, vicepreşedintele BEJ. La Turburea preşedintele unei secţii de votare a plecat cu stampila acasă.

Mită electorală la Runcu

Un bătrân a intrat în secţia de votare nr. 1 Runcu cu 50 de lei şi o hârtie cu sigla USL şi a susţinut că le-a primit la intrare, pentru a vota candidaţii Uniunii Social Liberale. Bătrânul a făcut scandal şi a sesizat autorităţile, susţinând că el s-a prezentat la urne pentru a vota, nu pentru a lua mită.

Suspiciune de fraudă la Suseni

Suspiciune de fraudă la Suseni după ce 29 de persoane solicitaseră urna mobilă, 13 dintre acestea fiind de la Căminul de Bătrâni. Membri ai secţiei de votare s-au deplasat la Căminul de Bătrâni, dar s-au întors în secţie cu buletinele de identitate ale acestora, pe motiv că trebuie să le lipsească autocolant pe spate. Între timp, la Tismana presedintii a trei sectii de votare au refuzat să se deplaseze cu urna mobila la cele 19 solicitari venite din partea votantilor care din motive de invaliditate nu se pot deplasa până la secția de votare de care aparțin. Abia dupa ce a fost sesizat Biroul Electoral Judetean, problema a fost rezolvata.

De la Moşoiu pentru Modroiu, multe brichete

Primarul liberal Vasile Moșoiu din Drăguțești a fost reclamat la Biroul Electoral Județean de contracandidatul său, pedelistul Ion Modroiu. Modroiu a venit cu plângerea la BEJ în jurul orei 10.30. Acesta a reclamat faptul că primarul Moșoiu împarte materiale electorale în secțiile de votare, transportă lumea la vot și pupă babele cu foc. ”Se face campanie. În Secția Nr. 5 se distribuie materiale electorale, pixuri, brichete, se dă mâna cu omul. Consilierii stau în fața secției de votare, primarul se pupă cu toată lumea, ce nu s-a pupat până acum”, susține Ion Modroiu. Mai mult decât atât, primarul a fost acuzat că îi cheamă pe oameni la cafea, unde îi învață cum să voteze. La aceste acuzații Vasile Moșoiu i-a transmis contracandidatului său să aibă parte de toate brichetele și pixurile pe lumea cealaltă. Plângerea sa a fost transmisă spre cercetare organelor competente.

Încercare de fraudare

Încercarea de fraudare a alegerilor a eşuat la secţia de la Seciurile pentru că alegătorul care a vrut să voteze de două ori s-a emoţionat şi a scăpat buletinul de vot pe jos. Şefii secţiei de votare dau vina pe o clipă de neatenţie. Motivul pentru care şefii secţiei de votare au încercat să acopere frauda este simplu. Preşedinta este angajata primăriei, iar locţiitoarea rudă cu candidatul, spune consilierul local Ion Dajiu. Pentru că presa a pus din ce în ce mai multe întrebări, reprezentanţii secţiei au fost din ce în ce mai deranjaţi. În cele din urmă, jurnaliştii au fost daţi afară din secţia de votare, cu sprijinul poliţiei. Biroul Electoral Judeţean a intervenit împotriva abuzului comis de poliţist, la cererea preşedintei de secţie, astfel că presa a fost reprimită în sală. Abia atunci, cei din secţie au început să îşi facă datoria, explicând oamenilor că nu au voie să intre mai mulţi în cabina de vot.

Trei fraţi candidaţi

Un alt incident electoral a fost înregistrat la Pades, acolo unde un membru al comisiei secţiei de votare a fost înlocuit deoarece era fratele a trei candidaţi la Consiliul Local. Constantin Crețan era reprezentantul Partidului Democrat Liberal în comisia de votare de la Padeș, deși pe listele cu candidații la consiliul local se regăseau și trei frați de-ai săi, candidati din partea PAS. Membra PP-DD din cadrul Biroului de circumscripție nr. 48 Padeș, a cerut schimbarea acestuia din comisie. Locul lui Constantin Crețan a fost luat de către Sabin Pora.

Coadă la vot la Glogova

La Glogova alegătorii au făcut o coadă imensă în faţa secţiei de votare. La Glogova a fost amenajată o singură secţie de votare.  La o secţie din Târgu Jiu, reprezentantul romilor Nelu Pavel, candidat pe lista de consilieri a USL, îi învăţa pe romi cum să voteze. Alţi romi, dar din Pişteşti, s-au dus la vot dar nu ştiu ce alegeri sunt: locale sau parlamentare. Om vedea la faţa locului, spuneau romii.

La Jupâneşti se vindea alcool

La Jupâneşti, trei baruri ce aparţineau unor candidaţi erau deschise, deşi erau aproape de secţiile de votare, lucru nepermis de lege. Vânzătoarea unui bar din Vidin a fost amendată cu 500 de lei pentru că a vândut băuturi alcoolice în apropierea secţiei de votare. Până al închiderea ediţiei, poliţiştii mai aplicaseră alte două amenzi, tot a câte 500 de lei, după ce au sesizat la 112 fapte ce nu au fost confirmate la faţa locului.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: