Ziarele mint? Nu şi acum

Am mai vorbit și altădată despre capcanele internetului. O desfășurare atât de vastă, aproape nesfârșită, de informație necesită să fie tratată cu scepticism (asta în primul rând) și echilibru. Dacă stăm să alegem grâul din neghină, imensa majoritate a informației de pe internet este pur și simplu falsă, ceea ce face credibilitatea sursei, dar și discernământul receptorului, esențiale. Dar să picăm în plasa unei informații care pare corectă, dar nu este, nu e singura greșeală pe care o putem face pe internet. Putem de asemenea să picăm în capcana opusă. Uitați cum facem, eu vă dau 10 teme preluate, toate, de pe internet, verificate și răsverificate. Pariem că, oricât de implauzibile ar părea, absolut toate sunt adevărate?

1.     Când marile piramide din Egipt erau construite, mamuţii încă existau.

2.     Când Franţa a folosit ultima oară ghilotina, Războiul Stelelor era deja un film celebru.

3.     Coreea de Nord şi Finlanda se învecinează cu acelaşi stat: Rusia.

4.     Când Imperiul Aztec a dispărut, Universitatea Oxford avea deja câteva sute de ani vechime.

5.     Animalul naţional în Scoţia este unicornul (și nu, explicația nu este aceea că scoţienii beau mult, deşi cele două ar putea fi conectate).

6.     Un firicel de praf are o mărime aflată la jumătatea dintre mărimea Pământului şi mărimea unei particule subatomice.

7.     Trolerele (adică geamantanele cu roţi care să ne înlesnească deplasarea cu bagaje voluminoase) au fost inventate după ce am ajuns pe Lună.

8.     Un om ar putea să înoate prin arterele unei balene albastre.

9.     Arabia Saudită importă cămile din Australia.

10. Cea mai tânără mamă din istorie a avut 5 ani.

Multe vi se par incredibile, nu-i așa? Ei, țineți pariul înainte de a le lua la mână și a le verifica? Știu, să vedeți oricare dintre aceste informații pe un site care pretinde că spune adevărul vi se va părea mult mai puțin credibil decât o minciună banală de la Antena 3. Și totuși, acel site obscur ar avea dreptate (iar Antena 3, ca de obicei, s-ar înșela). Din fericire, internetul a ușurat într-atât munca de cercetare încât orice adevăr sau minciună este la un click distanță. Hai, cel mult câteva zeci de click-uri, în cazul adevărurilor cele mai complexe.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: