A câştigat 100 de mii de lei de la firma de energie la care lucra

Un gorjean din Mătăsari a câştigat în instanţă peste 100 de mii de lei de la CEZ Distribuție, societate pentru care a lucrat ca electrician. Gheorghe Cioclei a reuşit să demonstreze că timpul în care era „la dispoziţia companiei”, într-o cameră asigurată de societate, trebuia plătit ca ore suplimentare. Societatea a explicat în faţa judecătorilor că era timp de odihnă, salariatul stând într-o cameră cu tot confortul necesar, intervenind doar dacă era cazul.
Gheorghe Cioclei, un gorjean din Mătăsari, a câștigat la primă instanță procesul cu CEZ Distribuție. Omul a cerut drepturile pentru orele lucrate suplimentar peste norma de 40 ore pe săptămână. Gheorghe Cioclei a lucrat la Direcția Exploatare și Mentenanță  RED - Departamentul Exploatare și Mentenanță 110kw – grupul de stații Jilț, Drăgotești - fiind consemnat în stația Jilț.
Mai exact, erau perioade când salariatul rămânea la dispoziția companiei, la serviciu, într-un spațiu asigurat de societate, pentru a interveni rapid dacă e nevoie. Pentru această perioadă și-a cerut drepturile. În contractul de muncă se preciza că angajatul “va fi consemnat la domiciliu având obligația de a interveni operativ în instalații la solicitarea conducerii centrului sau a dispecerului, în timpul cel mai scurt posibil. Persoana consemnată va avea la dispoziție în perioada consemnului mașina de serviciu, cu care se va deplasa la domiciliu după cele 8 ore de serviciu în stații și cu care va interveni în perioada consemnului, la solicitarea dispecerului".
Dotări ca acasă
În realitate, consemnul nu a fost la domiciliu, ci la locul de muncă, în stațiile electrice. Instanța a stabilit că, în mod nelegal, CEZ nu a considerat niciodată că orele din consemn care depășeau norma de 40 de ore pe săptămână ar constitui ore suplimentare. Perioada de consemn la domiciliu este definită ca o parte a timpului liber al salariatului, iar salariatul se obligă să intervină în caz de incidente sau deranjamente. Ori, Gheorghe Cioclei nu avea voie să părăsească stația.
CEZ Distribuție s-a apărat spunând că timpul de muncă „reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil și/sau ale legislației în vigoare”. De asemenea, CEZ înțelegea prin „domiciliu" o clădire separată de stație, dotată ca acasă, cu pat, mobilier, bucătărie, apă curentă, încălzire, televizor.
Pentru apărarea sa, salariatul a făcut apel la jurisprudenţa europeană, iar instanța din Gorj i-a dat dreptate, obligând CEZ Distribuție să-i achite salariatului suma de 108.029 lei. Sentința nu este definitivă și a fost atacată de CEZ Distribuție.

Vizualizări: 4,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: