Amendat pentru o postare pe Facebook. „L-am făcut cioban şi netrebnic”

Un tânăr din oraşul Tismana a fost amendat pentru postările de pe Facebook. Victor Sprîncenatu a distribuit pe reţeaua de socializare câteva fotografii ale directorului adjunct Ion Răuţ, de la Liceul Tehnologic Tismana, pe care l-a etichetat ca fiind „cioban”. Supărarea lui Sprîncenatu a plecat de la decizia conducerii unităţii de învăţământ de a închide o clasă la şcoala din Topeşti.

Victor Sprînceanu a fost amendat cu 500 de lei de poliţiştii din Tismana pentru că l-a jignit, pe facebook, pe directorul adjunct al liceului. Deşi nu ştia că astfel de postări pot fi sancţionate, bărbatul spune că va plăti amenda, apoi o va contesta în instanţă. „L-am făcut cioban şi netrebnic. În dicţionar, netrebnic înseamnă om fără valoare, una dintre atribuiri pe care am ales-o eu. Am făcut o caracterizare cât de cât doveditoare. Un om care luptă pentru închiderea unei şcoli nu are valoare pentru mine. Şi cioban, l-am văzut îmbrăcat în cioban. Asta este! Dacă el se postează îmbrăcat în cioban... Are ceva personal cu mine. Mă tot atacă, unde mă vede mă face în toate felurile. M-a provocat odată în holul şcolii, dar m-am abţinut. Dacă mă apucam şi ne înjuram, mă nenoroceam după aceea. Legea e foarte aspră. Ne-a luat o clasă fără să ne consulte. Avem tabel cu semnături, 40 de părinţi. Nu ne pot obliga să ducem copiii la Tismana”, a declarat Victor Sprâncenatu.

Directorul adjunct Ion Răuţ crede că altul este motivul supărării lui Sprîncenatu. „M-a făcut cioban, terminator, nu mai ştiu cum. Am copie la postări, puse la poliţie. E vorba de persoana mea, profesorul Răuţ. Mi-a adus un prejudiciu moral extraordinar. Trebuia să-l dau în judecată, dar m-am gândit că o iau aşa cum spune legea, să fac la organul de poliţie. Nu ştiu ce are dumnealui cu mine, probabil, ştiu că a vrut să participe odată la o licitaţie cu firma sa de construcţii, acum câţiva ani, şi i s-a dat răspuns de către conducerea liceului că nu poate deoarece din comisia de licitaţie făceau parte nişte rude ale dânsului”, a comentat Ion Răuţ.  

Nu au bani pentru salarii

Decizia de închidere a unei clase de la şcoala Topeşti a fost luată de consiliul de administraţie, la începutul lunii februarie. „La Tismana, numărul copiilor de clasa a IV-a este mic. Am fost nevoiţi să luăm clasa a IV-a de la Topeşti, să o aducem la Tismana, să facem numărul de copii prevăzuţi de lege şi am lăsat la Topeşti trei clase. Pe 2018, deficitul bugetar la salariile profesorilor din Tismana este de 1,2 milioane lei. Ni s-a spus să luăm toate măsurile pe care le prevede legea pentru a ne încadra. Consiliul Local nu a schimbat reţeaua şcolară, nu au vrut domnii consilieri, iar singura soluţie de a reduce acest deficit a fost să comasăm clase de elevi, să rămânem cu simultane cât mai puţine. Şi aşa am reuşit să facem o economie de vreo 300 de mii de lei. Ce se va întâmpla cu celelalte 900 de mii, nu ştiu. E treaba Ministerului, dacă a aprobat planul pe care l-am trimis”, a mai spus directorul adjunct Ion Răuţ.

Vizualizări: 6,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: