Au fost sfinţite viile la Bălăneşti. Ospăţ cu lăutari şi cârnaţi la grătar

Zeci de localnici din comuna Bălăneşti, judeţul Gorj, au participat sâmbătă la un obicei vechi de sute de ani.  Preoţii au sfinţit viile pentru ca acestea să fie roditoare, să fie păzite de mană, grindină şi secetă. 

Cinci preoţi au ţinut slujba, alături de localnici fiind şi reprezentanţi ai autorităţilor. „Este a noua ediţie a evenimentului. Să ştiţi că are efect apa sfinţită. De exemplu, anul trecut, când a fost prăpăd în toate viile, toţi agricultorii au avut de pierdut, culturile au fost distruse de îngheţ. Eu tot am mai făcut vin. Am avut producţie la jumătate. Cam o tonă şi jumătate de struguri fata de alţi ani când făceam câte trei sau chiar patru tone de vin”, ne-a spus inginerul horticol Vasile Cochină. 

După slujbă a urmat o masă tradiţională, cu cârnaţi la grătar, stropiţi din belşug cu vin din recolta anilor trecuţi. „Am pregătit preparate mai multe şi mai bune decât în anii trecuţi. Avem sarmale, varză cu ciolan, fasole bătută, am fiert şi ţuică, am adus şi vin din producţia noastră”, a mai spus Cochină.

Chiar dacă a plouat şi a fost mult noroi, s-au strâns câteva zeci de persoane la eveniment. Reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi agricultori s-au ospătat pe cinste în capul viei. Nu au lipsit nici lăutarii de la eveniment. „Mă bucur că vremea rea nu a ţinut oamenii acasă şi au venit în număr mare la eveniment şi în acest an. Mai avem localnici care se ocupă de viţa de vie, de pomi fructiferi. Chiar dacă populaţia este îmbătrânită, oamenii încă mai au grijă de culturi. În anii 1900, comuna noastră a obţinut medalia de aur la Paris pentru vinurile produse aici. Încă mai respectăm tradiţia”, a spus primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan. 

La nivelul judeţului Gorj, peste 4.000 de hectare de teren mai sunt cultivate cu viţă de vie.

Galerie foto






Vizualizări: 952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: