Autorităţile locale, obligate să aloce 3% pentru spitale

Ministrul Sănătăţii a solicitat autorităţilor locale care au în subordine unităţi spitaliceşti să aloce 3% din bugetele locale pentru spitale. S-a luat această decizie pentru că este timpul ca autorităţile locale să se implice financiar.

Părerile primarilor despre această propunere sunt împărţite. Pentru unii este un lucru normal pentru că au făcut acest lucru de când au preluat spitalele, însă sunt şi edili care nu au habar de aşa ceva şi sunt rezervaţi în a da bani la unităţile spitaliceşti

Ce spun primarii

Unii primari au primit această înştiinţare şi susţin că nu este nicio noutate pentru că şi până acum au alocat bani de la buget pentru spitale. ”Am primit ceva în acest sens la primărie, dar noi deja am alocat deja cei 3% pentru lucrările de investiţii, iar pentru cofinanţarea la achiziţionarea de aparatură medicală am dat 5%”, a declarat Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti-Jiu.

Sunt şi primari care habar nu au despre această iniţiativă. “Nu înţeleg acest lucru. Cum 3% din bugetul local- Nu ştiu despre ce este vorba. Acum aud asta prima data de la dumneavoastră. Trebuie să vedem despre ce este vorba, 3% din veniturile proprii sau din veniturile totale. Nu ştiu ce să zic. Spitalul este al nostru, iar toate reabilitările ar trebui făcute din bugetul local, iar salariile vin de la CJAS. Vă daţi seama că pentru noi orice diminuare a bugetului este o problemă”, a declarat Dorin Hanu.

Mihai Mazilu, primarul din Cărbuneşti, spune că oricum dă mai mult decât spune Ministerul. „Cu utilităţile pe care le decontăm depăşim 3% din bugetul local. Trebuie precizat că Spitalul deserveşte 20 de localităţi, dar este numai în subordinea Primăriei Târgu-Cărbuneşti aşa că îi rog pe cei care împart bugetul primăriilor să ţină cont de acest aspect. Cei de la Consiliul Judeţean ar trebui să mai ia de la alte primării să ne dea ca să avem bani pentru acest spital”, a încheiat primarul care a menţionat că are o convenţie cu spitalul prin care plăteşte 5% din noile dotări ale unităţii.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: