BERD a anulat împrumutul de 200 de milioane de euro pentru CEO

Asociația Bankwatch România a obținut în instanță informații privind semnarea unei scrisori de susținere aferentă împrumutului acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Complexului Energetic Oltenia în aceeaşi zi în care creditul de peste 200 de milioane de euro a fost anulat. Mai mult decât atât, CE Oltenia a închis grupul 6, cel pentru care dorea accesarea împrumutului. Interesant este că Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, anunţa că a reuşit semnarea acordului cu BERD în condiţii extrem de avantajoase, fără garanţii de la stat.

Împrumutul în valoare de 200 milioane de euro de la BERD a atras atenţia organizaţiei de mediu Bankwatch, care a cerut, în 2014, Ministerului Energiei, publicarea scrisorii prin care oferea anumite garanții pentru acordarea de către BERD a unui credit pentru CE Oltenia. Ministrul a refuzat, astfel că asociaţia a mers în instanţă şi a obţinut acest lucru. Creditul de 200 de milioane de la BERD viza reabilitarea şi modernizarea grupului energetic nr. 6 din cadrul Sucursalei Turceni.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul CEO, la acest grup erau realizate mari investiţii de mediu, instalaţiile de şlam dens şi desulfurare. Cu toate acestea, în martie 2015, odată cu disponibilizarea a 2000 de angajaţi, CEO a anunţat şi închiderea grupului 6, cel pentru care compania se lăuda că a accesat 200 de milioane de la BERD. „Am făcut un plan de restructurare pe care l-am trimis marţi, cu închiderea a 25% din capacităţi. Am înaintat 4 grupuri energetice pe care le vom închide. Se vor închide 1 şi 2 Brăila, se vor închide 1 Turceni şi 6 Turceni, deci le scoatem din funcţiune, o parte din cariere sau din perimetre cum sunt Seciuri şi Peşteana Sud“, spunea directorul Ciurel.

Turceniul mai are acum 5 grupuri, din care doar 3 în funcţiune, 3, 4 şi 5. Grupurile 1, 2 şi 7 erau planificate, în baza unui acord cu Uniunea Europeană, să se închidă după un anumit număr de ore de funcţionare. Grupul 2 a fost casat, acum s-a luat decizia de a închide un grup cu desulfurare şi şlam dens, dar au rămas grupurile 1 şi 7 care nu au niciun fel de investiţie.  Interesant este că deşi Laurenţiu Ciurel a anunţat că a semnat acordul cu BERD, Bankwatch susţine că împrumutul a picat.

Creditul apare anulat şi pe site-ul BERD. Pandurul a solicitat informaţii pe acest subiect la CE Oltenia şi BERD, însă până la ora închiderii ediţiei, acestea nu au fost furnizate.

Vizualizări: 275

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: