Bunoaica:  Mă voi zbate să dispară funcţiile de inspector social. Să treacă la muncă!

Protestele minerilor de acum câteva zile încă mai au ecou în rândul sindicatelor. Unii lideri sindicali susţin că s-a urmărit de fapt destabilizarea sistemului energetic naţional cu aceste mişcări. În replică, cei care au luat parte la protest le transmit să meargă la muncă şi să lupte pentru minerii şi energeticienii pe care îi reprezintă. „Au primit şi ei ciolan, iar acum vorbesc pe limba administraţiei”, a declarat liderul de sindicat Nicu Bunoaica.

Acuzaţiile au venit din partea lui Adrian Marciuc. Sindicalistul a declarat la un post local de televiziune că minerii care au protestat şi nu au vrut să mai muncească ar fi fost coordonaţi de alte interese. „Nu s-a venit la Târgu Jiu decât cu desfiinţarea funcţiilor de inspector social. Au uitat de noroaie, de role, de alte probleme. Nu e nicio problemă, le desfiinţăm. Ne ducem pe alte posturi. S-a vrut să se dea în liderii de sindicate mari. Se vrea să ne dărâmăm din interior. Aici sunt interese foarte mari. Cu Motru, Jilţ, s-a vrut destabilizare la nivel înalt, să punem în pericol sistemul energetic naţional”, a fost mesajul lui Adrian Marciuc, vicepreşedintele Federaţiei Univers.

Replica celor care au blocat activitatea aproape o zi în cariere nu s-a lăsat aşteptată. „Ei caută să acopere proasta negociere a Contractului Colectiv de Muncă în care salariaţii nu vor câştiga mai mult de 80 de lei. Oamenii au făcut greve spontane. Nu a fost niciun interes din afară. A fost interesul omului. Oamenii s-au săturat de condiţiile de muncă inumane, de cum se exploatează cărbunele. Nu se foloseşte fluxul tehnologic cum ar trebui. Au lăsat în urmă mormane de pământ, au făcut gropi. Nu se mai ţine cont de distanţa dintre trepte. Excavatoarele lucrează la nici şase metri de maşină şi celălalt excavator. Nu mai sunt materiale pentru a face circuitele de benzi. Pune de pe un excavator pe altul. Pur şi simplu, se excavează haotic şi muncitorii sunt puşi într-un mare pericol”, a transmis sindicalistul Nicu Bunoaica.

 „Marciuc mănâncă ciolane şi vorbeşte de drepturile minerilor”

De altfel, sindicalistul a explicat că minerii s-au săturat să fie avantajaţi anumiţi salariaţi la prima etapă a armonizării salariale. Din acest motiv, au vrut să tragă un semnal de alarmă. „Cred că a avut o discuţie cu administraţia companiei în a fenta încă o dată minerii, a-i minţi. Să nu se îmbete cu apă rece, că şi noi cunoaştem salarizarea. Sunt oameni corupţi aceşti sindicalişti. Încearcă să dea vina pe cineva după ce au negociat prost contractul. Venind a doua tranşă de bani pentru armonizare, oamenii s-au gândit că vor fi înşelaţi. Din cauza aceasta au început să facă acest scandal. De mulţi ani nu s-au mai mărit salariile. Toţi care au primit din acel ciolan vorbesc pe limba conducerii. Mai demult, criticau administraţia. Eu sunt singurul care nu am fost mituit. Au încercat să mă mituiască cu clase, cu bani. Oamenii au spus că nu a fost nimeni în fruntea lor. Condiţiile mele nu sunt condiţiile lui Marciuc. E diferenţă, Bunoaica să stea în noroi, să te salvezi cu sticlele de apă să nu te afunzi în noroi şi Marciuc stă la Aqua şi mănâncă ciolane şi vorbeşte de drepturile minerilor. Mă voi zbate să dispară acele funcţii de inspectori. Să treacă la muncă!”, a mai transmis Bunoaica.

Vizualizări: 2,746

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: