Bustuchin, comuna europeană din Gorj
Comuna Bustuchin poate fi supranumită comuna europeană a judeţului Gorj. Asta datorită fondurilor atrase de autorităţile locale pentru îmbunătăţirea infrastructurii, a utilităţilor şi de ce nu a serviciilor oferite cetăţenilor de aici. Primar în această localitate de peste 15 ani, Ion Ciocea este printre puţinii primari din Gorj care a reuşit să atragă fonduri europene și să promoveze localitatea Bustuchin şi peste hotare.
Când vorbim despre comuna Bustuchin vorbim despre investiţii de sute de mii de euro, vorbim de unităţi şcolare ultra moderne, de instituţii de cultură super dotate. Chiar dacă a atras din banii europeni cam tot ce s-a putut, primarul Ion Ciocea anunţă că nu vrea să se oprească aici. Nu îi este teamă să se bage în proiecte europene chiar dacă, spune el, este mult de muncă. ”Am multe proiecte europene, nu mi-e frică să aduc bani europeni, e adevărat că e muncă, sunt greu de implementat, după aceea cinci ani de zile eşti monitorizat şi de multe ori nu ai linişte”, spune primarul Ciocea.
Întrebat cum de el a reuşit să atragă bani europeni la nivel de comună, iar alţi colegi de-ai lui primari nu reușesc, primarul Ciocea declară că secretul stă în cantitatea de informații pe care o ai. ”Cât privește aceste fonduri europene, am fost cu un pas înainte pentru că am avut informația, fiind membru în Consiliul ADR Sud-Vest Oltenia, sunt vice în Asociația Comunelor, nu lipsesc niciodată, am mers la toate simpozioanele unde se discută aceste lucruri, e greu să pleci de acasă şi mai mult în week-end, e greu să stai pe drumuri, dar faptul că am fost dedicat acestei meserii am reuşit să mă pun la punct cu atragerea de fonduri europene, nu mi-a fost frică să mă bag în aceste proiecte”, a spus primarul Ion Ciocea.
Investiţii
Dovada că primăria continuă să atragă fonduri europene o reprezintă parcul fotovoltaic pe care autorităţile locale vor să-l construiască în satul Pojaru. Este vorba de o investiţie de 1,7 milioane de lei, bani pe care cel mai probabil îi va obține tot de la organismele europene. ”Am cinci ani de când am depus acest proiect la Autoritatea Naţională de Mediu când era o măsură pe fonduri europene, dar tot datorită certificatelor, a ceea ce se întâmplă în România s-a suspendat, sunt primari care au prins, eu am rămas atunci de căruţă, cum se spune, am așteptat și acum am discutat și cu consilierii locali să ne gândim de unde să atragem. Mi-am găsit o sursă de finanțare, este la nivelul grupului de acțiune locală înființat la nivelul Văii Amaradiei și Olteț, unde m-am pus președinte nu ca să fiu șef, ci ca să muncesc”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.