Când românii îi sunt dați exemplu de civism preşedintelui Americii

Azi prefer să nu scriu eu nimic, ci doar să vă traduc un text de opinie semnat de întreaga conducere editorială a prestigiosului Washington Post. Ziariștii americani îi dau președintelui Trump exemplu protestele din România, insistând pe importanța Uniunii Europene în regiune, și laudă românii din stradă pentru că apără democrația într-o perioadă în care țările din regiune au mari probleme în acest sens. Iată-l, integral:

”Din România, un semn încurajator pentru democraţie

În niște timpuri în care democrația se erodează tot mai mult în câteva națiuni din Europa Centrală și de Est, o contramișcare încurajatoare a erupt brusc din România, o fostă țară comunistă de 20 de milioane de locuitori de la Marea Neagră. De mai bine de o săptămână, demonstraţii uriaşe la care au participat sute de mii de oameni au zguduit capitala București și celelalte oraşe mari ale țării, în ceea ce a fost descrisă drept cea mai mare mobilizare a populaţiei de după căderea comunismului, în 1989. Motivaţia comună a oamenilor a fost simplă, directă și, având în vedere istoria țării, inspiraţională: oamenii au cerut ca guvernul să nu diminueze pedepsele pentru infracţiuni de corupţie.

După căderea dictatorului Ceaușescu, guvernele României au fost măcinate de corupție, dar, după aderarea la Uniunea Europeană din 2007, elita politică a țării s-a aflat sub o presiune tot mai mare din partea Bruxelles-ului să se reformeze. Rezultatul a fost înființarea DNA, o instituție independentă care a întocmit dosare de corupție cu o rată de mai bine de 1000 pe an, inclusiv pentru câteva figuri politice marcante.

După ce a câștigat cu lejeritate niște alegeri cu rată de prezență la vot joasă, în decembrie, partidul aflat la putere a întrezărit o șansă să inverseze procesul de curățare a clasei politice. Inițial a propus o lege care ar fi grațiat orice infractor condamnat la mai puțin de 5 ani pentru anumite crime, o măsură de care beneficia liderul de facto al guvernului, Liviu Dragnea, care a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru fraudă electorală. Apoi a urmat un atac și mai curajos: pe 31 ianuarie, noaptea târziu, guvernul PSD a înaintat un decret care ar fi decriminalizat anumite forme de corupție, dacă suma de bani în discuție ar fi fost mai mică de 200.000 lei. Această a doua măsură l-ar fi scăpat pe dl. Dragnea dintr-un al doilea dosar, în care este acuzat pentru corupție, fapt ce i-ar permite să devină prim-ministru. De asemenea, ar permite guvernului să reînceapă practicile de cumpărare a susținerii primarilor și altor politicieni locali prin încredințarea directă de bani.

Pariul PSD că populația apatică va înghiți în liniște această manevră nerușinată s-a dovedit pierzător. Românii au ocupat aproape imediat străzile, încurajați de societatea civilă, Biserica Ortodoxă Română și președintele țării. Weekend-ul acesta, oamenii, deși pașnici, au protestat în număr atât de mare încât prim-ministrul Grindeanu a anunțat retragerea ordonanței. Cu toate astea, protestatarii s-au întors în stradă, duminică și luni, cerând demisia guvernului.

Guvernul pare să fi supraviețuit după ce președintele Klaus Iohannis a declarat în Parlament că nu va forța alegerile anticipate, deși a adăugat că o remaniere a cabinetului e necesară. Social-democrații ar putea să continue să preseze pentru adoptarea măsurilor dorite prin acțiune parlamentară. Dar ar fi o manevră care ar înfuria și mai tare un popor deja ațâțat. Românii au demonstrat că valorile democratice au prins rădăcini puternice în țara lor, în ultimii 20 de ani, cu ajutorul aliaților europeni și-al celor din Statele Unite. De această reușită nu beneficiază doar România, ci întreaga Europă, care datorită României pare mai stabilă și mai sigură. Administrația Trump ar trebui să ia în considerare un progres precum cel demonstrat de România înainte de a mai sugera desființarea Uniunii Europene.”

Vizualizări: 329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: