Casă monument istoric din Gorj, la pământ. Ce spun autorităţile!

S-a ales praful de încă un monument istoric din Gorj. Este vorba de Casa "Ioana I. Popescu" din satul Copăcioasa, comuna Scoarţa, care este atât de degradată, încât nu se mai poate pune în discuţie o eventuală reabilitare. Autorităţile responsabile se bâlbâie şi spun că nu pot interveni în acest caz. Nu există soluţii nici măcar pentru recuperarea stâlpilor frumos ornaţi care au mai rămas din această clădire de patrimoniu.

 Casa "Ioana I. Popescu" este monument istoric şi datează de la începutul secolului XX. Nu a aparţinut vreunei personalităţi locale, însă are sau mai bine zis a avut calităţi demne de o clădire de patrimoniu. Ceea ce o face atât de deosebită sunt motivele sculptate în lemn ce pot fi văzute în partea exterioară a clădirii. De câţiva ani a început să se degradeze semnificativ, însă nu s-a luat nicio măsură pentru reabilitarea şi conservarea acestui monument.

Acum, acoperişul s-a prăbuşit în cea mai mare parte sub greutatea zăpezii. Astfel, s-a ales praful de acest monument istoric. Oamenii de cultură sunt revoltaţi. "Casa a fost lăsată în voia sorţii şi s-a dărâmat sub mica zăpadă care a căzut anul acesta pe ea. Acum este o grămadă de lemne. Și nu este singurul obiectiv din judeţul Gorj care este în situaţia asta. Nu mă interesează proprietarii. Atât timp cât este prins ca obiectiv. Dacă dai cu o bidinea pe o casă de patrimoniu fac cei de la Direcţia de Patrimoniu un scandal monstruos, dar când este o casă în care plouă, ninge, nu interesează pe nimeni", a spus Teodor Dădălău.  

Responsabilitatea privind întreţinerea acestor clădiri de patrimoniu revine proprietarilor, spun cei de la Direcţia de Cultură Gorj. "Am solicitat primăriei numele proprietarului şi nu ne-a răspuns până acum. Ştiam că este într-o stare de degradare, dar în afară de faptul că am putea să aplicăm o amendă nu am putea interveni altfel. Normal ar trebui să se îngrijească de monument fiecare proprietar. Am făcut astăzi o altă adresă la primărie, să ne spună numele proprietarului să încercăm să luăm legătura cu el", a declarat Pompiliu Ciolac jr., directorul Direcţiei de Cultură.

Autorităţile locale din Scoarţa spun că nu reuşesc să dea de urma moştenitorilor şi că oricum primăria nu ar avea bani să investească într-o astfel de clădire. "N-am putut decât să curăţ puţin iarba. Am încercat să luăm legătura cu ceva neamuri ale proprietarei, o fată a dânsei de pe la Bucureşti. Nu am reuşit. Noi, cu bugetul pe care l-am avut şi o să-l avem, nu o să putem să le întreţinem. Nu avem numai această casă, mai este una la Budieni care este căzută, nu mai sunt decât câteva grinzi", a explicat primarul din Scoarţa, Ion Stamatoiu.

Galerie foto





Vizualizări: 2,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: