Ce drept pierd minerii și energeticienii prin noul contract

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia atrage atenția că minerii și energeticienii vor pierde bani odată cu noul Contract de Muncă. E vorba de angajații din producție care lucrează în ture continue, sâmbăta și duminica. Sporul acordat pentru zilele de weekend a scăzut și „a ajuns să fie cât un bon de masă”.

Sindicalistul Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari, spune că e o mare nedreptate care se face salariaților că s-a pierdut acest spor. „E un drept care se pierde. Sporul pentru sâmbete și duminici. E un drept care ar trebui să rămână salariaților. În acest CCM, s-a pierdut în sensul că era 87,5%. Salariatul care muncea sâmbăta și duminică primea un spor, acum în noul CCM primește 65 de lei sumă brută. Net, rămâne cu 35 de lei, un bon de masă. E o mare nedreptate care se face salariaților care lucrează la tură continuă”, a spus Manu Tomescu, într-un interviu la Radio Infinit.

Tomescu a subliniat că nu pierd bani doar angajații de la Rovinari, ci aproape toți cei din producție. „Nu e vorba doar despre Termocentrala Rovinari. Sunt locuri de muncă și meserii la foc continuu. Sunt câteva sute de salariați în toate subunitățile. Angajatorii din lumea întreagă, privați sau de stat, se uită să plătească cu cât mai puțin forța de muncă. Asta se întâmplă și azi. Conducerea companiei își freacă mâinile de bucurie că s-a renunțat la acest spor. Cele două federații sindicale au renunțat prea ușor la acest drept și o să vină supărările, că oamenii vor sesiza asta”, a mai punctat Manu Tomescu. 

Contractul Colectiv de Muncă a fost semnat de sindicate și companie la începutul acestei săptămâni când a și fost depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, care trebuie să-l analizeze și să-l înregistreze. 

Vizualizări: 7,418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: